001 - Escaperoom aglemeen
Coronasteun voor de kunst- en cultuursector De Ronde Venen

Coronasteun voor de kunst- en cultuursector De Ronde Venen


Geplaatst op: 19 december 2020

Er komt zo’n 86.000 euro beschikbaar als coronasteun voor de kunst- en cultuursector in De Ronde Venen. Op voorstel van PvdA/GroenLinks gaat de gemeente inventariseren waar de nood als gevolg van de coronamaatregelen het grootste is en het geld inzetten voor ondersteuning van de kunst- en cultuursector. Dit geld heeft het Rijk aan de gemeente ter beschikking gesteld, maar het dreigde terecht te komen in de algemene middelen.

Fractievoorzitter Pieter Kroon: “We zijn ontzettend blij dat onze motie is aangenomen door de gemeenteraad! De kunst- en cultuursector is één van de zwaarst getroffen sectoren en verdient dan ook ondersteuning. Dat het geld vanuit het Rijk hier niet aan besteed dreigde te worden was wat ons betreft onacceptabel en we zijn blij dat dat is voorkomen.”

Geld vanuit het Rijk

Het Rijk stelt voor komend jaar 150 miljoen euro ter beschikking aan gemeenten voor het ondersteunen van de lokale en culturele instellingen en voorzieningen die te maken hebben met de negatieve effecten van de coronacrisis. Dan gaat het om (pop)podia, gezelschappen, bibliotheken, musea, kunst- en cultuureducatie, beeldende kunstinstellingen, filmtheaters, amateurkunstinstellingen en festivals. 

De ondersteuning kan bestaan uit het kwijtschelden of vergoedden van huur, een overbruggingsregeling voor professionals die geen gebruik kunnen maken van landelijke regels, veiligheidsmaatregelen- en materialen of andersoortige ondersteuning.

Motie voor coronasteun

Voor De Ronde Venen gaat het om een bedrag van 86.808 euro. Hoewel dit geld een duidelijk doel heeft, zijn gemeenten niet verplicht om het hier ook daadwerkelijk aan uit te geven en het college van Burgemeester en Wethouders vond dat ook niet nodig. Daarmee zou de lokale kunst- en cultuursector de steun mislopen. 

Daarom diende PvdA/GroenLinks samen met de Seniorenpartij en Ronde Venen Belang een motie in die het college vraagt om te inventariseren waar de nood als gevolg van de coronamaatregelen het hoogst is en het geld te gebruiken ter ondersteuning van de lokale kunst- en cultuursector. De motie werd met steun van PvdA/GroenLinks, de Seniorenpartij, Ronde Venen Belang, D66 en Lijst 8 Kernen aangenomen. 

Pieter Kroon: “Het geld kan alleen aan de kunst- en cultuursector besteed worden als de gemeente ook weet waar de coronasteun nodig is. PvdA/GroenLinks roept mensen in de kunst- en cultuursector dan ook nadrukkelijk op om het bij de gemeente te melden wanneer zij ondersteuning nodig hebben als gevolg van de coronamaatregelen!”

 


Laatst bewerkt op: 19 december 2020 18:01

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Coronasteun voor de kunst- en cultuursector De Ronde Venen

Er komt zo’n 86.000 euro beschikbaar als coronasteun voor de kunst- en cultuursector in De Ronde Venen. Op voorstel van PvdA/GroenLinks gaat de gemeente inventariseren waar de nood als gevolg van de coronamaatregelen het grootste is en het geld inzetten voor ondersteuning van de kunst- en cultuursector. Dit geld heeft … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: