001 - Escaperoom aglemeen

Abcoude regelt zelf nieuw zwembad: 'We hebben doorgezet'


Geplaatst op: 21 december 2020

Bunnik heeft inmiddels geen zwembad meer, het noodlijdende bad in Lopik werd deze zomer op het nippertje gered door de gemeenteraad en in Oudewater wordt al 30 jaar gepraat over een nieuw binnenzwembad, maar het lukt maar niet. In Abcoude wel, daar opent begin volgend jaar het Sporthuis: twee gymzalen, een riante kantine en een 6-baans zwembad.

"Wat geholpen heeft is dat we een plan hadden, en veel doorzettingsvermogen", vertelt Esther Grondijs, mede-initiatiefnemer van Het Sporthuis Abcoude. We zijn zélf eigenaar van het pand en daarnaast hebben we eerst een ontwerp gemaakt en toen pas aanbesteed."

Tien miljoen euro

Dat het sporthuis met zwembad, twee gymzalen en een kantine/ontmoetingsruimte, er na vier jaar is, komt vooral doordat een groep inwoners zélf concrete plannen is gaan maken en die vervolgens aan de gemeente heeft aangeboden. Grondijs: "We hadden een enorm draagvlak van de inwoners. Dat hebben we gemobiliseerd om vanuit de gemeente de beslissing te krijgen dat wij dit mochten bouwen, dat we geld mochten lenen en dat de gemeente daar borg voor wilde staan."

De totale kosten van de bouw van het sportcentrum zijn 10 miljoen euro. Een deel daarvan heeft de stichting die het pand beheert zelf opgehoest, onder meer door de verkoop van de oude sportzaal. Een deel van het geld is geleend, de gemeente De Ronde Venen betaalde een gedeelte en de inwoners deden ook nog een duit in het zakje. "Je wilt niet weten hoeveel mensen hier al jaren naar uitkijken. De bevolking heeft dit hele project echt naar voren geduwd", zegt mede-initiatiefnemer Grondijs.

Feestelijke opening

Eigenlijk moest de feestelijke opening van het sporthuis op 4 januari plaatsvinden, maar corona schopt weer eens alle plannen in de war. "Ruim een week geleden is het gebouw opgeleverd, zijn de hekken weggehaald. Sindsdien staan mensen met hun neus tegen het raam om te kijken of ze erin mogen", vertelt Rob Fokkinga.

Fokkinga is de man die het sporthuis straks draaiende moet houden, de exploitant. Hij gelooft in het concept en denkt dat het sporthuis een succes kan worden. "We hebben ruime openingstijden en een breed verzorgingsgebied. Er zullen ook veel verenigingen gebruik van gaan maken."

Maar daar moeten ze dus nog even mee wachten. De nieuwe opening is nu gepland op 20 januari, net na de lockdown. Grondijs: "Wij zijn er klaar voor en gaan open wanneer het kan."
Laatst bewerkt op: 21 december 2020 13:21

Bron: RTV Utrecht

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Abcoude regelt zelf nieuw zwembad: 'We hebben doorgezet'

Bunnik heeft inmiddels geen zwembad meer, het noodlijdende bad in Lopik werd deze zomer op het nippertje gered door de gemeenteraad en in Oudewater wordt al 30 jaar gepraat over een nieuw binnenzwembad, maar het lukt maar niet. In Abcoude wel, daar opent begin volgend jaar het Sporthuis: twee gymzalen, … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: