001 - Week van de ontmoeting
Vaccineren toch vervroegd, ziekenhuispersoneel als eerste ingeënt

Vaccineren toch vervroegd, ziekenhuispersoneel als eerste ingeënt


Geplaatst op: 2 januari 2021

Het kabinet heeft toch besloten om ziekenhuispersoneel als eerste te vaccineren tegen het coronavirus. Ook wordt het inenten vervroegd, zeggen bronnen tegen de NOS. De hoop is dat maandag al begonnen kan worden.

Tot nu toe werd steeds gezegd dat Nederland pas vrijdag 8 januari zou beginnen met vaccineren. In de eerdere plannen was het verpleeghuispersoneel als eerste aan de beurt. Daarna zouden ouderen en kwetsbaren volgen.

Ernst Kuipers en Diederik Gommers riepen woensdag het kabinet te beginnen bij zorgpersoneel om ervoor te zorgen dat de acute zorg niet in het gedrang komt. "We moeten huisartsen, ambulancepersoneel, verpleegkundigen en ic-personeel zo snel mogelijk vaccineren", zo bepleitte Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care woensdag in Nieuwsuur. Gisteren werd ook een online petitie gestart met dezelfde boodschap. In korte tijd werd die petitie meer dan 25.000 keer ondertekend.

Het kabinet geeft nu gehoor aan de oproepen. "De zorgelijke situatie in de acute zorg is mede ingegeven door het ziekteverzuim van zorgmedewerkers, vaak corona-gerelateerd. Medewerkers uit de acte zorg worden daarom onderdeel van de groep die als eerste in aanmerking komt voor vaccinatie", laten ministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark weten in een persbericht.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) komt samen met het RIVM met een plan van aanpak. Uiterlijk maandag moet duidelijk zijn wanneer er begonnen kan worden met de vaccinaties. Waarschijnlijk gebeurt dat in circa tien ziekenhuizen, verspreid over het land.

De landelijke vaccinatie-operatie start vrijdag 8 januari op drie van de 25 GGD-priklocaties. Een daarvan is in Houten. De andere locaties zijn Veghel en Rotterdam.


Laatst bewerkt op: 2 januari 2021 12:06

Bron: RTV Utrecht

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Vaccineren toch vervroegd, ziekenhuispersoneel als eerste ingeënt

Het kabinet heeft toch besloten om ziekenhuispersoneel als eerste te vaccineren tegen het coronavirus. Ook wordt het inenten vervroegd, zeggen bronnen tegen de NOS. De hoop is dat maandag al begonnen kan worden. Tot nu toe werd steeds gezegd dat Nederland pas vrijdag 8 januari zou beginnen met vaccineren. In … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: