Huif
Workshops botanisch tekenen door Anita Walsmit Sachs in Historische Tuin Aalsmeer en Flower Art Museum

Workshops botanisch tekenen door Anita Walsmit Sachs in Historische Tuin Aalsmeer en Flower Art Museum


Geplaatst op: 12 januari 2021

‘Groen vakmanschap’ is het thema van de Nederlandse botanische tuinen in 2021. De Historische Tuin Aalsmeer organiseert in dit kader enkele workshops rond de ambachtelijke kunst van het botanisch tekenen. De workshops staan onder leiding van Anita Walsmit Sachs, voormalig hoofd tekenkamer van het Herbarium van de Rijks Universiteit Leiden.

Botanisch tekenen is de kunst van het correct weergeven van een plant. Het is echter veel meer dan alleen ‘natekenen’. Een goede botanische tekening toont de specifieke kenmerken die een plant van andere onderscheidt. Dit vereist techniek, maar ook gevoel voor compositie en beeldtaal. Al deze onderdelen komen aan bod bij de basisworkshop botanisch tekenen. 

De kunst van het botanisch tekenen kent een lange traditie, die teruggaat tot de zestiende eeuw. In die tijd werden botanische afbeeldingen vaak gebruikt in kruidenboeken voor medicinale doeleinden. Later werden de tekeningen en schilderingen ook ingezet voor wetenschappelijke doeleinden, bijvoorbeeld om nieuw ontdekte planten op een verantwoorde wijze vast te leggen.

Anita Walsmit Sachs werkte lange tijd voor de Rijks Universiteit Leiden. Zij groeide uit tot het boegbeeld van de botanische kunst in Nederland. Op haar initiatief werd in 2006 de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland opgericht. Haar werk was te zien in musea en tentoonstellingen over de hele wereld. Ook mocht zij een bijdrage leveren aan het Highgrove Florilegium, een exclusieve set boeken met de plantencollectie uit de tuin van de Britse Prins Charles. Bijzonder detail is dat zij voor deze uitgave een witte sering schilderde naar een voorbeeld afkomstig uit museum de Historische Tuin.

In 2021 geeft Anita Walsmit Sachs drie keer de workshop ‘kennismaken met botanisch tekenen’ in Aalsmeer. Deelnemers tekenen met potlood een deel van een plant of bloem, krijgen uitleg over het tekenmateriaal en over de opbouw van een botanische tekening. De begeleiding is individueel gericht, daardoor kunnen naast beginners ook meer gevorderde tekenaars meedoen.

Er zijn (los te boeken) workshops op woensdag 31 maart, maandag 10 mei en maandag 2 augustus (onder voorbehoud van coronamaatregelen). De workshops vinden plaats van 10.00 tot 12.30 uur in de corridor van de Historische Tuin aan het Praamplein. Deelname is € 40,- p.p. inclusief entree, koffie/thee, tekenpapier en plantmateriaal. Aanmelden kan bij de docent: anitaws@xs4all.nl. Geef uw naam en adres door en op welke datum u wilt deelnemen. Per workshop geldt een minimum van 8 en een maximum van 12 deelnemers. Uiteraard worden de coronamaatregelen in acht genomen.

Driedaagse cursus
Voor de zeer enthousiaste deelnemers geeft Anita Walsmit Sachs ook een driedaagse cursus. Deze vindt om praktische redenen plaats in het Flower Art Museum in Aalsmeer. In de cursus wordt dieper ingegaan op de technieken en andere aspecten van het botanisch tekenen. Indien er belangstelling voor is wordt hier ook het aquarelleren geïntroduceerd.

De driedaagse cursus is van dinsdag 1 t/m donderdag 3 juni, dagelijks van 10.00 – 15.45 uur (incl. lunchpauze). Deelname is € 225,- p.p. inclusief entree, koffie/thee en plantmateriaal. Lunch en teken/schildermaterialen zijn voor eigen rekening. Aanmelden ook via: anitaws@xs4all.nl.

 


Laatst bewerkt op: 12 januari 2021 06:52

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Workshops botanisch tekenen door Anita Walsmit Sachs in Historische Tuin Aalsmeer en Flower Art Museum

‘Groen vakmanschap’ is het thema van de Nederlandse botanische tuinen in 2021. De Historische Tuin Aalsmeer organiseert in dit kader enkele workshops rond de ambachtelijke kunst van het botanisch tekenen. De workshops staan onder leiding van Anita Walsmit Sachs, voormalig hoofd tekenkamer van het Herbarium van de Rijks Universiteit Leiden. … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: