001 - Week van de ontmoeting
Nadat in februari 2018 bekend werd dat er zich voldoende inwoners hadden aangemeld om de aanleg van glasvezel mogelijk te maken, ging in mei 2019 in Waverveen de eerste schop voor de aanleg van glasvezel de grond in. Dat gebeurde door wethouder Kiki Hagen

Snel internet in deel buitengebieden "niet langer haalbaar"


Geplaatst op: 25 februari 2021

Een deel van de buitengebieden van De Ronde Venen en Stichtse Vecht blijft verstoken van snel internet. Dat zegt Delta Fiber in een brief aan inwoners in Ouderkerk aan de Amstel, Baambrugge, Vinkeveen, Nigtevecht en Breukelen. De contracten voor de levering van snel internet worden ontbonden, zo laat het bedrijf weten. Delta Fiber vindt de aanleg van snel internet “niet langer haalbaar”, doordat het project complexer en kostbaarder is dan vooraf ingeschat en doordat in veel gevallen de toestemming die het bedrijf nodig heeft om kabels te graven in privégronden door de betrokken eigenaren wordt geweigerd.

Het project 'snel internet in de buitengebieden' startte in 2016 voortvarend, maar verzandde na enige tijd in discussies over vergunningen die niet werden afgegeven en een onderzoek naar de techniek van aanleg van glasvezel in veengebied. De gemeente Stichtse Vecht stelt zeer teleurgesteld te zijn. “We vinden het onbegrijpelijk dat Delta Fiber de verwachtingen die zij heeft gewekt niet nakomt en vinden het onacceptabel dat onze inwoners nu jarenlang feitelijk aan het lijntje zijn gehouden.” Delta Fibre stelt in haar brief dat het niet verkrijgen van graaftoestemming door perceeleigenaren in Ouderkerk aan de Amstel, gevolgen heeft voor de aanleg in het buitengebied van Baambrugge, Vinkeveen, Nigtevecht en Breukelen. Dit gebied zou alleen kunnen worden aangelsoten via de hoofdroute in Ouderkerk aan de Amstel.

Bestuurlijk overleg

Wethouder Kiki Hagen van De Ronde Venen heeft inmiddels bestuurlijk overleg gevoerd met de gemeenten Ouder Amstel en Stichtse Vecht over de ontstane situatie. Ook de provincie Utrecht, destijds mede-aanjager van het project, is geïnformeerd. Derk Boswijk, fractievoorzitter CDA Provincie Utrecht: “Waardeloos verhaal om zolang mensen een worst voor te houden. Ik zet serieus mijn vraagtekens of dit contract zomaar eenzijdig kan worden opgezegd. We blijven doorgaan en we zoeken een nieuwe route, het glasvezel moet en zal er komen. Juist nu we worden geconfronteerd met het belang van snel internet nu veel mensen noodgedwongen thuiswerken, thuisonderwijs krijgen, zorg op afstand krijgen of bijvoorbeeld thuis kerkdiensten volgen.” Voor het CDA zijn de gebeurtenissen reden voor het stellen van vragen. Zo wil de fractie onder meer antwoord op de vraag of Delta Fiber het contract zomaar eenzijdig mag opzeggen, wat er gaat gebeuren met de al getrokken maar nog niet aangesloten kabels. Behalve de door Delta Fiber geopperde aansluiting via Ouderkerk loopt er een hoofdglasvezelkabel achter de Demmerik in Vinkeveen richting Amsterdam. Kan deze glasvezelkabel niet worden gebruikt? Aanstaande maandag vindt overleg plaats met de directie van Delta Fiber. Wethouder Hagen gaf aan zich samen met de 'ambassadeurs' van het glasvezelnet in de buitengebieden te gaan beraden op vervolgstappen.

Enthousiasme bij eerste schop

Nadat in februari 2018 bekend werd dat er zich voldoende inwoners hadden aangemeld om de aanleg van glasvezel mogelijk te maken, ging in mei 2019 in Waverveen de eerste schop voor de aanleg van glasvezel de grond in. Dat gebeurde door wethouder Kiki Hagen (in de graafmachine) en directeur Jos van der Klauw van Delta Fiber Netwerk (links).

Bron: De Groene Venen

Nadat in februari 2018 bekend werd dat er zich voldoende inwoners hadden aangemeld om de aanleg van glasvezel mogelijk te maken, ging in mei 2019 in Waverveen de eerste schop voor de aanleg van glasvezel de grond in. Dat gebeurde door wethouder Kiki Hagen

Laatst bewerkt op: 25 februari 2021 14:49

Bron: De Groene Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Snel internet in deel buitengebieden "niet langer haalbaar"

Een deel van de buitengebieden van De Ronde Venen en Stichtse Vecht blijft verstoken van snel internet. Dat zegt Delta Fiber in een brief aan inwoners in Ouderkerk aan de Amstel, Baambrugge, Vinkeveen, Nigtevecht en Breukelen. De contracten voor de levering van snel internet worden ontbonden, zo laat het bedrijf … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: