Pistolen en munitie in het plafond van Ramazan in Abcoude: 'De vorige bewoners zaten in het verzet'
Tussen de gipsplaten op zolder vond Ramazan Corumlu twee oude pistolen en ammunitie. Waarschijnlijk zijn de wapens van de vorige bewoners: een echtpaar dat in het verzet heeft gezeten. De huidige bewoner ontdekte de wapens tijdens een verbouwing.
Ramazan Corumlu, zijn partner en een buurvrouw, hebben zich vandaag rond de keukentafel verzameld. In de appgroep van de straat wordt volop informatie gedeeld, want iedereen weet van de vondst op de zolder van Ramazan. Zelf kent hij de vorige bewoners van het huis niet, maar de buren die er al langer wonen hebben meer informatie.
Verzetsgroep
Voor Ramazan in het huis kwam wonen aan de Koningsvaren in Abcoude, was het van Hans en Miep Voorbij. Zij bouwden het huis rond 1975. Hans en Miep hadden toen al veel meegemaakt. Ze zaten beiden in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, vertellen buren die liever anoniem blijven.
"Miep vertelde weleens over die tijd, het deed haar duidelijk nog heel veel. Ze begon erover, maar hield dan ook gauw weer op." Doorvragen deed de buurvrouw niet veel, uit respect. "Ik kom niet uit die tijd, wat had ik kunnen zeggen?"
Miep werkte als onderwijzeres en Hans bij de Belastingdienst, vertelt een andere buurvrouw. Van Miep hoorde zij dat ze in de verzetsgroep de financiën bijhield, maar ook deze buurvrouw kent weinig details. De buurt heeft diep respect voor Hans en Miep, die inmiddels al niet meer leven.
Politie Leeuwarden
De wapens zaten gewikkeld in een oude krant uit 1958, op een van de pistolen staat 'Politie Leeuwarden'. Áls de wapens van Hans en Miep waren, moeten die op de één of andere manier in hun bezit zijn gekomen. Misschien hadden ze een connectie met Friesland.
Een telefoontje naar Marre Faber van het Fries Verzetsmuseum leert dat veel politiemensen in die tijd onderdoken en hun uniform en wapen met zich meenamen. Er is niets bekend over een eventuele overval op het politiebureau waarbij wapens zijn gestolen door verzetsmensen, zegt Faber.
Een tijd geleden vond Ramazan ook al iets bijzonders op zijn zolder. Achter één van de schotten lag een oude militaire slaapzak. Of die iets te maken heeft met de wapens, zullen we waarschijnlijk nooit weten.
Hans en Miep hebben de wapens sinds de oorlog verstopt gehouden, ervan uitgaande dat zij wisten van het bestaan van de pistolen. "Misschien hebben zij de wapens gekoesterd als herinnering", zegt Mathieu Willemsen. Hij is conservator bij het Nationaal Militair Museum. "Het kan ook zijn dat de twee getraumatiseerd waren en niet wisten hoe ermee om te gaan, of waren ze bang de wapens in te leveren bij de politie. Het kan zelfs nog zo zijn dat ze rekening hielden met een eventuele tweede oorlogssituatie, tijdens de Koude Oorlog."
Hans en Miep leken het erg moeilijk te hebben met hun oorlogsverleden. De buren voelden dat steeds weer aan, als Miep erover begon. Zowel Hans als Miep bezochten elk jaar de nationale herdenkingen.
De gevonden wapens, de munitie en de andere spullen zijn inmiddels in het bezit van de politie. Dat is standaard procedure, want aangezien de wapens het nog doen moet er voorzichtig mee worden omgegaan. Waarschijnlijk zullen ze worden vernietigd.
Hoe bijzonder is de vondst eigenlijk? "We horen zo'n verhaal bijna elke maand", vertelt Mathieu Willemsen. "Alleen de plek, zo tussen het dak op zolder, dat is wel bijzonder."
Ramazan hoopt zijn zoektocht naar het verhaal achter de wapens en hun mogelijke eigenaren voort te zetten. "Ik had dit niet verwacht. Dit is een rustige buurt en ineens zitten er vuurwapens verstopt. Met welk doel?"
Bron: RTV Utrecht