001 - OrMontre
Eerste kievitsei van 2021 gevonden in Wilnis

Eerste kievitsei van 2021 gevonden in Wilnis


Geplaatst op: 6 maart 2021

Het eerste kievitsei van 2021 is vrijdagmiddag gevonden op een graslandperceel in polder Groot Mijdrecht in het Utrechtse Wilnis. Natuurorganisatie LandschappenNL heeft gezamenlijk met Landschap Erfgoed Utrecht vastgesteld dat het een vers en daarmee het eerste ei is. De vinder is Otwin Nonnekes van vrijwilligersgroep De Ronde Venen.

De vondst van het eerste kievitsei is de start van het weidevogelseizoen. Vorig jaar begon het seizoen net iets eerder, want toen troffen vogelwachters al een eerste ei aan op 2 maart op een ma´sakker in Bruchem (Gelderland). Gewoonlijk begint het broedseizoen van weidevogels rond half maart.

ei_1614985344.jpg

Nederland telt duizenden vrijwillige vogelbeschermers. Velen van hen trekken tot half juni het land in om samen met boeren en terreinbeheerders naar nesten van weidevogels te zoeken en die te beschermen tegen werkzaamheden op het land.

Op die manier worden nesten van kieviten, grutto's, tureluurs, scholeksters en wulpen behouden. Dat is volgens natuurbeschermers noodzakelijk, want hetgaat al jaren niet goed met de weidevogels. Sinds 1900 zijn hun populaties met gemiddeld 85 procent gekelderd.

In Wilnis ligt het ei in het nest. Vroeger was het traditie om het op te rapen en aan te bieden aan het provinciebestuur, maar het is allang verboden.


Laatst bewerkt op: 6 maart 2021 00:03

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Eerste kievitsei van 2021 gevonden in Wilnis

Het eerste kievitsei van 2021 is vrijdagmiddag gevonden op een graslandperceel in polder Groot Mijdrecht in het Utrechtse Wilnis. Natuurorganisatie LandschappenNL heeft gezamenlijk met Landschap Erfgoed Utrecht vastgesteld dat het een vers en daarmee het eerste ei is. De vinder is Otwin Nonnekes van vrijwilligersgroep De Ronde Venen. De vondst … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: