Op woensdag 17 maart zijn er weer landelijke verkiezingen. Ook Uithoornaars en Kwakelaars kunnen die dag stemmen wie zij in de regering en in de Tweede Kamer willen hebben. Maar waarom zou je gaan stemmen? En hoe komt je keuze voor een partij in “Den Haag” terug in de keuzes die de gemeente Uithoorn de komende jaren maakt? Burgemeester Heiliegers legt het uit.
Bent u vóór de verkiezingen?
“Ik móet wel”, lacht de burgemeester. “Een burgemeester heeft als taak om te bevorderen dat zoveel mogelijk inwoners van zijn gemeente gaan stemmen. Dat staat zo in de wet! En wist je dat er tot 1970 zelfs een opkomstplicht was in Nederland? Wie niet ging stemmen, kon een boete krijgen.”
Hij vervolgt: “Persoonlijk wil ik ook stemmen. Ik vind het een morele plicht om te laten horen wat je vindt van de ontwikkelingen in Nederland en Europa. Die ontwikkelingen worden bepaald door de politiek. Door te stemmen op een politieke partij geef je aan: met hun koers ben ik het (het meest) eens. Of juist: ik ben het eens met hun verzet tegen de koers van de regering, of van andere partijen. En ben je het met geen enkele partij eens? Breng dan een blanco stem uit. Daar zeg je ook iets mee!”
Waarom is landelijk stemmen belangrijk voor onze gemeente?
Burgemeester Heiliegers vat het samen als: “Vele regels worden bedacht in Den Haag en uitgevoerd in Uithoorn. Daar bedoel ik mee: de regering maakt keuzes in de budgetten die wij als gemeente en als regio krijgen. Met die budgetten moet onze gemeenteraad dan haar prioriteiten stellen. En dus bepalen waar ik als burgemeester met mijn wethouders en ambtenaren mee aan de slag kan gaan, en waarmee niet. Of nóg niet.“
Hoe zien we dat terug?
“Budgetten” en “prioriteiten” klinkt nog wel wat vaag, geeft de burgemeester toe. “Maar je moet daarbij denken aan concrete beslissingen. Bijvoorbeeld tijdelijk meer of minder geld voor sociale uitkeringen en voorzieningen. Meer of minder geld voor vluchtelingen en migranten, of voor jeugdzorg. Maar ook: meer of minder geld voor vernieuwing van de bedrijven in de metropoolregio, voor het aantrekken van nieuwe bedrijven. Dat laatste zie je natuurlijk terug als meer of minder banen voor Uithoornaars en Kwakelaars.”
Hij vervolgt: “Ook de coronacrisis dwingt tot concrete keuzes. Meer of minder geld voor hulp aan mensen die hun baan dreigen te verliezen, of ondernemers die hun bedrijf zien omvallen? Meer of minder geld voor scholen en kinderopvang? Voor de bestrijding van eenzaamheid? Verschillende politieke partijen maken verschillende keuzes. Kortom, stem dus op de partij die volgens jou de juiste problemen voorrang geeft. En daarbij de juiste aanpak kiest.” Lachend voegt Heiliegers daaraan toe: ”Dit is geen stemadvies, hoor, maar een advies om te gaan stemmen!”
Kunnen we veilig en gezond stemmen?
Na maanden van isolatie en maatregelen voelt stemmen in tijden van corona als een extra risico. Begrijpelijk, vindt de burgemeester. “Daarom pakken we het zorgvuldig aan. Met maatregelen voor de medische veiligheid, ofwel minder mensen op het stembureau. Dit jaar kan iemand per volmacht stemmen voor 3 personen. De stemlokalen van het gemeentehuis en dorpshuis De Quakel zijn 15 en 16 maart al open voor stemmers uit de risicogroepen. En vanaf 10 maart kunnen 70+‘ers zelfs stemmen ‘per brief’: zij krijgen hun stembiljet thuis en kunnen het ingevuld terugsturen per post. Of langsbrengen op het gemeentehuis van Uithoorn en de St. Jans Geboortekerk in De Kwakel.”
Heiliegers vervolgt: “En dan is er de sociale veiligheid; het handhaven van de coronaregels. Op elk stembureau zetten we een gastheer of gastvrouw neer, die erop let dat iedereen veilig kan stemmen. En onze boa’s en agenten doen op 17 maart extra rondes langs de stemlokalen om de openbare veiligheid te bewaken. Kortom, maak gebruik van je stemrecht. Wij zorgen ervoor dat je dat gezond en veilig kunt doen!”
Alles over stemmen in Uithoorn en De Kwakel
Waar en hoe u kunt stemmen in Uithoorn en De Kwakel vindt u op uw Stempas, in de Nieuwe Meerbode van 24 februari jl., en op www.uithoorn.nl/verkiezingen .
Meer weten over de verkiezingen zelf, de politieke partijen en welke keuze het best bij u past? Kijk bijvoorbeeld op www.stemwijzer.nl of www.stemjijook.nl.