Inwoners De Ronde Venen lopen nog niet warm voor windmolens


Geplaatst op: 23 maart 2021

Windenergie ontwikkelt zich zo langzamerhand als minst populaire energiebron. Althans, de molens die de energie moeten opwekken. Onlangs maakte Wijk bij Duurstede bekend dat er in de gemeente geen ruimte is voor windmolens, keerden omwonenden van polder Zijderveld zich tegen de komst van windturbines en zetten 16 gemeenten de energieplannen in de koelkast om meer tijd te nemen de inwoners beter te informeren. En nu is er een kink in de kabel voor de duurzame ambities van de gemeente De Ronde Venen.

"Wij zijn tegen windmolens hier bij de Vinkeveense Plassen", laat Marcelle Buitendam van actiegroep Red de Plassen! weten. "Ten eerste is er een gezondheidsrisico voor mensen en dieren die hier wonen. En ten tweede wordt het uitzicht verpest."

"Wij zijn tégen windmolens in het Geingebied", zegt voorzitter Rien Leemans van 'Spaar het Gein' al net zo fel. "Dit gebied heeft een bijzondere culthistorische, landschappelijke en recreatieve waarde."

Duizenden handtekeningen

De actiegroepen zijn de afgelopen weken weer extra actief en haalden duizenden handtekeningen op tegen de plaatsing van windmolens in hun gemeente. De gemeente De Ronde Venen publiceerde onlangs een kaart waarop 8 'zoekgebieden' staan aangegeven die geschikt zijn voor de opwekking van duurzame energie, met windmolens of zonnevelden.

De gebieden zouden met inspraak van inwoners zijn bepaald, maar de actiegroepen zetten daar vraagtekens bij. Leemans: "Er is een zoekgebiedenkaart online gegaan, van de gemeente. Dat was een hele vage kaart waarop je niet goed kon intekenen wat wél of níet geschikt was." Buitendam: "1000 tot 1500 mensen hebben die kaart ingevuld, maar dat is natuurlijk helemaal niet representatief voor een gebied van 44.000 inwoners die te maken krijgen met windmolens."

Wind op zee

De hele procedure moet opnieuw vinden ze. De gemeenteraad gaat de zoekgebieden straks namelijk vaststellen en verder onderzoeken. Het liefst zouden de actiegroepen willen dat alle plannen voor windmolens van tafel gaan. "Op zee waait het natuurlijk ook, behoorlijk meer dan op land. En je haalt daar ook veel meer rendement", zegt Buitendam. Leemans vult aan: "De vraag is of je dit allemaal wel op land moet uitspreiden, als hagelslag."

Voorlopig zal de enige windmolen die De Ronde Venen nu rijk is, in Mijdrecht, het nog wel even alleen moeten doen dus. Verantwoordelijk wethouder Kiki Hagen stelt het voorstel aan de raad om te beslissen over de zoekgebieden in ieder geval uit. Zij gaat naar de Tweede Kamer en laat haar opvolger opnieuw praten met inwoners en een nieuwe datum prikken voor het besluit.


Laatst bewerkt op: 23 maart 2021 20:24

Bron: RTV Utrecht

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Inwoners De Ronde Venen lopen nog niet warm voor windmolens

Windenergie ontwikkelt zich zo langzamerhand als minst populaire energiebron. Althans, de molens die de energie moeten opwekken. Onlangs maakte Wijk bij Duurstede bekend dat er in de gemeente geen ruimte is voor windmolens, keerden omwonenden van polder Zijderveld zich tegen de komst van windturbines en zetten 16 gemeenten de energieplannen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: