001 - OrMontre
Nieuwe wethouder José de Robles: ‘Ik ben er helemaal klaar voor’

Nieuwe wethouder José de Robles: ‘Ik ben er helemaal klaar voor’


Geplaatst op: 25 maart 2021

José de Robles heeft onlangs het stokje overgenomen van Ria Zijlstra als wethouder van het sociaal domein en onderwijs in de gemeente Uithoorn. Wat voor mens schuilt er achter de nieuwe wethouder? Wat wil hij graag bereiken voor de inwoners? De Robles laat het allemaal weten in dit interview.

Op het moment dat Ria Zijlstra aangaf te gaan stoppen als wethouder, dacht u toen direct ‘ik wil het stokje overnemen?’

,,Eigenlijk wel. Ik ben voor Dus! 11 jaar raadslid geweest. Mijn idee was om in 2022 mijzelf beschikbaar te stellen als wethouder. Op het moment dat er weer gemeenteraadsverkiezingen zijn. Toen Ria Zijlstra aangaf te gaan verhuizen naar een andere gemeente en besloot om te gaan stoppen, heb ik niet getwijfeld. En gelukkig was de partij het daar mee eens. Mijn wens is dus een jaar eerder in vervulling gegaan. Maar ik ben er helemaal klaar voor!”

Nog advies gevraagd aan uw voorganger Ria Zijlstra?

,,Uiteraard. Zij heeft zoveel ervaring. 23 jaar lokale politiek, waarvan 11 jaar als raadslid en bijna 12 jaar als wethouder. Ria en ik hebben hetzelfde ideaalbeeld. We willen ons hard maken voor de mensen in de samenleving die het minder hebben. Door welke omstandigheid dan ook. Dat heeft Ria altijd gedaan en daar ga ik zeker mee door. Maar waar ik me ook voor wil inzetten is om de saamhorigheid in onze gemeente te vergroten. Uithoorn wordt, dat is mijn idee, steeds meer een forensendorp. Mensen wonen hier, maar werken ergens anders en hebben hun sociale leven elders. Ik wil die sociale cohesie weer terug. Het is er wel hoor. Dat heb ik gemerkt aan het begin van de coronacrisis. Spontaan werden allerlei initiatieven gerealiseerd om elkaar te helpen. Prachtig om te zien. Ik zou heel graag willen dat het waakvlammetje weer aangewakkerd wordt. En daar ga ik me 100 procent voor inzetten.”

Hoe gaat u dat voor elkaar krijgen?

,,We zijn al bezig met een mooi project ‘Diversiteit en Inclusie’. In dit project gaan mensen met elkaar in gesprek die een totaal andere achtergrond hebben. Iedereen zal daar in het voorjaar meer over horen. Het is een cliché, maar onbekend maakt onbemind. Mensen vinden het lastig om een gesprek aan te gaan met een persoon die ‘ver’ van ze afstaat. Of anders is. Met als gevolg dat er voordoordelen ontstaan. Daarom is het zo belangrijk dat je met elkaar in gesprek gaat. Dan krijgen mensen of groepen die je niet kent, ineens een gezicht. Mijn doel is om meer van dit soort projecten te realiseren.”

Hoe bent u zo’n elf jaar geleden in de lokale politiek terecht gekomen?

,,Ik woon zo’n 20 jaar in de gemeente Uithoorn waarvan de laatste zes jaar in De Kwakel. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de politiek. Ik ben begonnen als toezichthouder vanuit GroenLinks op hun delegatie in het Europese Parlement. Ook ben ik een aantal jaar plaatsvervangend directeur van het partijbureau geweest. Op een gegeven ogenblik wilde ik niet meer alleen vanaf de zijlijn politiek betrokken zijn. Bij het ontstaan van de partij Dus! (een samenwerking tussen GroenLinks en D66, red.) heb ik me aangemeld als raadslid. Dus! behaalde vier zetels en dan mag je vier raadsleden in de gemeenteraad hebben. Daar was ik er een van! Uiteindelijk ben ik dus 11 jaar raadslid geweest.”

Hoe kijkt u daar op terug?

,,Het is wat anders dan alleen via de zijlijn betrokken zijn. Je kan nu echt meebeslissen en dat wilde ik ook. Als politicus heb je een ideaalbeeld van hoe de samenleving eruit moet zien. En daar kun je een steentje aan bijdragen. Ik moest wel wennen hoor. In de politiek gaat bijna nooit iets snel. Het is niet zo dat er direct morgen al wat verandert. En je moet andere partijen meekrijgen in je plannen. Dat vergt tijd. Maar dat is natuurlijk alleen maar goed. Het zou niet goed zijn als er slechts een partij de macht heeft. Als gemeenteraad hebben we behoorlijk wat voor elkaar gekregen. Denk bijvoorbeeld aan de realisatie van de Uithoornlijn.”

Genoeg over de politiek. Wat doet u graag in uw vrije tijd?

,,Ik houd erg van muziek luisteren. Texas of de Simple Minds zijn bands waarnaar ik graag luister. Ik ga graag naar festivals en concerten. Ik kan niet wachten tot dat weer allemaal kan. Sportief ben ik ook in mijn vrije tijd. Ik houd van bijna alle vechtsporten. In mijn tuin heb ik dan ook een bokszak hangen. Ik vind het heerlijk om erop los te gaan. Maar het liefst besteed ik mijn vrije tijd samen met mijn zoontje. Hij is nu acht jaar. Hij vindt het fantastisch om samen met papa naar een pretpark te gaan. En dan wil hij ongeveer 24 keer achter elkaar in dezelfde achtbaan. Die misselijkheid achteraf nemen we beiden op de koop toe!”

 


Laatst bewerkt op: 25 maart 2021 10:09

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Nieuwe wethouder José de Robles: ‘Ik ben er helemaal klaar voor’

José de Robles heeft onlangs het stokje overgenomen van Ria Zijlstra als wethouder van het sociaal domein en onderwijs in de gemeente Uithoorn. Wat voor mens schuilt er achter de nieuwe wethouder? Wat wil hij graag bereiken voor de inwoners? De Robles laat het allemaal weten in dit interview. Op … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: