Dinsdag 30 maart bezocht het college van burgemeester en wethouders het Fort Kudelstaart. Zij werden door Martijn de Liefde ontvangen en bijgepraat over de plannen en de werkzaamheden op het Zeilfort.
In december 2020 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan vastgesteld. Hierdoor is er een flinke stap gezet in de ontwikkeling van het Fort Kudelstaart en kan het UNESCO Werelderfgoed nu, met behoud van de cultuurhistorische waarden, worden ontwikkeld tot Zeilfort met watersport, lokale horecavoorzieningen en een hotel met conferentiemogelijkheden. Het forteiland krijgt een openbaar en recreatief karakter dat zowel voor de recreatieve als voor de zakelijke bezoeker aantrekkelijk moet worden. Hierdoor is het economische draagvlak ook verzekerd.
Stelling van Amsterdam
De gemeente is sinds 2014 eigenaar van Fort Kudelstaart dat dateert uit 1906. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Het fort wordt met de ontwikkeling duurzaam behouden en geschikt gemaakt voor recreatie en toerisme waarbij de monumentale elementen en cultuurhistorische waarden van het fort worden behouden. De provincie Noord-Holland, gemeente en de ontwikkelaar houden dit goed in de gaten.
Herbestemming Fort Kudelstaart tast unieke waarde nauwelijks aan
Omdat er zorgen uit de omgeving waren over het effect van de plannen op het fort heeft de Provincie Noord-Holland deze plannen laten toetsen aan de universele waarden van UNESCO door het bureau Arcadis. Uit dit onderzoek blijkt dat de ontwikkelingen voor Fort Kudelstaart de unieke waarden van het Unesco werelderfgoed: Stelling van Amsterdam, nauwelijks aantasten. Ook Provincie Noord-Holland ondersteunt de plannen en zijn blij dat er een plan ligt om het fort te renoveren en het een nieuwe toekomst te geven. De cultuurhistorische waarden worden behouden en de toegankelijkheid voor bezoekers verbeterd.
Het college van Aalsmeer staat ook achter de plannen. Zij vinden dat het plan getuigt van creativiteit en ondernemerschap. Het zal een mooie toeristische aanvulling en aanwinst zijn voor Aalsmeer en Kudelstaart. Daarnaast geeft het de watersport een extra impuls. Zeilfort Kudelstaart is een voorbeeld van de manier waarop oud met nieuw wordt gecombineerd in de openbare ruimte.
Verwijderen van bomen
Onlangs, maar vooral voordat het broedseizoen begon, zijn op het fort een 10-tal zieke essen verwijderd. Er zijn veel essen die last hebben van de essentakziekte. Deze essentakziekte begint bij het blad en daarna wordt de hele boom aangetast, dus van bovenaf. De ziekte kwam aan het licht omdat stichting MeerGroen samen met de organisatie MeerBomen bezig is om de zaailingen van gezonde bomen op het fort een nieuwe bestemming te geven. Op deze manier hebben zij al ruim 160 jonge bomen van het fort elders in Nederland een mooie nieuwe plek gegeven. Stichting MeerGroen werkt iedere maandagmiddag op het fort met vrijwilligers. Wie wil kan komen helpen! Meld je dan bij de havenmeester van Zeilfort Kudelstaart.