001 - Escaperoom aglemeen
Buurtschouw zorg en veiligheid

Buurtschouw zorg en veiligheid


Geplaatst op: 16 april 2021

Op gepaste afstand vanwege de coronamaatregelen hielden burgemeester Heiliegers en wethouder De Robles (Zorg) vorige week een “buurtschouw” in het centrum en langs de Amsteldijk. Zij liepen elk hun ronde samen met wijkbewoners, ondernemers en vertegenwoordigers van politie, Eigen Haard en Participe. Wethouder De Robles: “Zo werken we samen aan veiligheid en welzijn in de buurt, vraaggericht én oplossingsgericht, met een centrale plek voor de inwoner en ondernemer.” 

Wijknetwerken 

Burgemeester Pieter Heiliegers lanceerde anderhalf jaar geleden het initiatief voor wijknetwerken. “Na een nieuwe start eind vorig jaar door onze regisseur Wijkveiligheid, pakken we nu door met de buurtschouw. De overheid is er voor iedereen; we zijn samen eigenlijk een beetje ‘de overheid’. Grote formele beslissingen die het college van Burgemeester en Wethouders moet nemen in opdracht van de gemeenteraad, die vinden veelal op het gemeentehuis plaats. Maar dagelijkse zaken in de wijk kunnen we oppakken met de inwoners, of inwoners doen dat onderling, in overleg met gemeente en hulpinstanties. Iedere inwoner heeft een morele verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid, en voor het welzijn in de eigen wijk.” 

Gevoel en realiteit 

Wethouder De Robles beaamt dat. “Een schouw is een manier van kijken zoals ik normaal niet zou doen: als wethouder behandel je veiligheid en welzijn in een wijk toch vaak van achter je bureau. De vragen en problemen zijn anders als je er zelf woont. Het gaat om gevoel en realiteit. Dat geldt ook voor de oplossing: wanneer is een probleem echt weg uit je buurt?”

Hij vervolgt: “Je ziet problemen in de fysieke ruimte, zoals de toegankelijkheid van straten voor rolstoel- en rollatorsgebruikers. Zij ervaren overlast van geparkeerde auto’s of afval dat op de stoep is gedumpt. Andere problemen hebben te maken met de sociale cohesie. Een groep die overlast veroorzaakt. Of een huis waarvan de gordijnen al 3 dagen dicht zijn. Dat vraagt om overleg met de woningcorporatie en de politie.”

Gemeente niet altijd probleemeigenaar 

Ook burgemeester Heiliegers hoorde op zijn ronde concrete zorgen van de buurtbewoners. Hardrijden in de buurt van scholen bijvoorbeeld, en incorrecte verlichting bij het voormalige Cindu-terrein. “Eén verantwoordelijkheid is dan: melden. Maar een andere verantwoordelijkheid is om samen kijken hoe dat kan worden opgelost.” De wandeling biedt ook ruimte voor overleg, vervolgt de burgemeester. ”Ik kan bijvoorbeeld duidelijk maken dat de gemeente niet altijd de probleemeigenaar is. Soms ligt dat bij regionale organisaties, of bij de provincie. In bepaalde situaties kan de gemeente niet (direct) zelf optreden. Ik kan dan uitleg geven over de bestuurlijke procedures om tot een oplossing te komen.”

Goede sfeer 

Beide bestuurders waren erg te spreken over de goede sfeer tijdens en na afloop van de schouw. Wethouder De Robles: “Een schouw is een inventarisatie. We hebben samen de situatie bekeken en het eerste commitment naar elkaar uitgesproken om in het wijknetwerkoverleg samen te werken aan oplossingen voor de behoeften die we vandaag in de buurt hebben gezien.”

Meer schouwen in andere wijken volgen, net als meer wijknetwerkoverleggen. Burgemeester Heiliegers besluit: “Het is goed om vaker naar buiten te gaan, uit het gemeentehuis. Om te luisteren, in direct gesprek met de buurtbewoners. Ik zie het als een aanvulling, een versterking van de democratie. Wat mij betreft is dit het begin van een blijvende beweging: ‘vraaggericht’, samen kijken waar behoefte is aan verbetering tijdens de schouw. En ‘oplossingsgericht’, afspraken maken tijdens wijknetwerkoverleggen over de gezamenlijke aanpak voor een blijvende verbetering.”

 


Laatst bewerkt op: 16 april 2021 17:25

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Buurtschouw zorg en veiligheid

Op gepaste afstand vanwege de coronamaatregelen hielden burgemeester Heiliegers en wethouder De Robles (Zorg) vorige week een “buurtschouw” in het centrum en langs de Amsteldijk. Zij liepen elk hun ronde samen met wijkbewoners, ondernemers en vertegenwoordigers van politie, Eigen Haard en Participe. Wethouder De Robles: “Zo werken we samen aan … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: