IJsclub Nooit Gedacht en atletiekvereniging De Veenlopers hebben gezamenlijk de uitdaging opgepakt om een combibaan te realiseren.
WAAROM EEN COMBIBAAN?
Tijden veranderen, ijspret op natuurijs is fantastisch maar komt steeds minder vaak voor. Toch blijft het trekken, en als het dan een keer gebeurt is het meteen een groot feest. De huidige ijsbaan van Nooit Gedacht achter de Herenweg in Wilnis, naast het voormalige Voorbijterrein, is een prachtige plek maar op den duur is het niet meer realiseerbaar om daar als ijsclub deze voorziening te handhaven.
Als je met name denkt aan de kortere mindere strenge winters zou het natuurlijk fantastisch zijn als de schaatspret op een andere manier toch zijn weg zou kunnen vinden. Met het realiseren van een landijsbaan op beton, weten we dat dat kan. Er zijn in den lande al vele voorbeelden van te vinden. Met slechts twee of drie dagen lichte vorst kan er dan al geschaatst worden. Fantastisch toch?!
De 36-jarige atletiekvereniging De Veenlopers zoekt al jaren naar een goede en veilige plek om hun sport te kunnen beoefenen. De Veenlopers hebben zich ontwikkeld tot een gerenommeerde vereniging die een centrale plaats inneemt in het Atletiek Circuit van Zorg en Zekerheid . Op dit moment vinden de trainingen plaats op de weg (Industrieterrein Mijdrecht – Rendementsweg).
DAAROM ONDERZOEK
De schaatsvereniging IJsclub Nooit Gedacht en de atletiekvereniging De Veenlopers hebben de handen in een geslagen om de realisatie van een zgn. Combibaan te onderzoeken en indien haalbaar ook uit te voeren.
De Veenlopers trainen sinds de oprichting 1985 op de openbare weg wat soms leidt tot gevaarlijke situaties, met name in de herfst- en winterperiode. Daarnaast is er bijna geen overzicht over alle lopers voor hun trainers. Voor De Veenlopers is het van belang een veilige trainingsfaciliteit met uitstraling te hebben.
Om dit plan uit te werken richten beide clubs gezamenlijk een stichting op.
Het doel is onderzoek te doen naar:
- een faciliteit die voor meerdere sporten en verenigingen gebruikt kan worden
- een ijsbaan die in de winter bij invallende vorst snel gebruikt kan worden
- de meest geschikte vorm van een combibaan
- een faciliteit om veilig te kunnen skeeleren en hardlopen
- de haalbaarheid voor de uitvoerbaarheid en exploitatie van de baan
VOORTS:
Een Combibaan is een grote stimulans zijn voor de inwoners van De Ronde Venen om enthousiast te worden voor het beoefenen van een sport.
De maat van de baan (400m) is een gegeven, de infrastructuur is bekend op basis van ervaringen elders in het land en de kosten zijn goed in kaart te brengen.
De locatie zal uiteindelijk een groot deel van deze kosten bepalen.
Over een aantal locaties zal met de direct betrokkenen in overleg worden gegaan om de mogelijkheden te verkennen.
Nu vraagt de aanleg van zo’n baan om een behoorlijke investering en wat levert het op.
We denken bij de investering aan een gezamenlijke inspanning van overheid, maatschappelijke en private partners. Maar uiteindelijk zal het maatschappelijk rendement groter zijn dan de kosten.
Daarom is de combinatie van winterse pret met het hele jaar doorlopende activiteiten een win win situatie. Win win voor de sport, denk aan hardlopen, schaatsen skeeleren en wie weet blowkarten, hoogspringen, enzovoort… En een win win in de strijd voor gezondheid voor iedereen. Sport is goed voor een mens, zowel voor de geestelijke als lichamelijke gezondheid. Denk hierbij ook aan het enthousiasmeren van de 50+ en 60+ voor genoemde sporten.
TEN SLOTTE:
Deze stichting wil een initiatief voorbereiden om zo de combibaan op de agenda van de gemeenteraad te krijgen.
Daarvoor is actieve steun nodig van de inwoners van De Ronde Venen. Van u dus.
Binnenkort kunt u lezen op welke wijze u uw steun kunt geven aan dit initiatief .