De BelangenVereniging Vinkeveense Legakkers (BVVL) maakt zich ernstig zorgen of er straks nog legakkers zijn. Na bijna 10 jaar praten en ongeveer 750.000 euro aan rapporten en vergaderuren verder, is er nog steeds geen nieuw bestemmingsplan waarin staat hoe een legakker ingericht mag worden. De bebouwing is hier een groot onderdeel van. Om de legakkers te behouden is onderhoud nodig. Populair gezegd: schoeien en snoeien. Onze leden, maar ook vele anderen willen dit graag doen, maar willen dan ook recreëren op hun legakkers.
Natuurgroeperingen zijn tegen bebouwing op de akkers, omdat dan de natuur in het gedrang komt. Je kan je afvragen of er wel natuur is op de plas. Natuurlijk, elk grassprietje is natuur, maar er is nauwelijks bijzondere natuur. In vele rapporten is naar voren gekomen dat wij een kwabpaal (een visje) en een krooneend hebben in Vinkeveen. De 9 maanden -waarin ook het broedseizoen valt- dat er geen sterveling op de plas te vinden is en de natuur álle ruimte krijgt, wordt in de discussie totaal niet meegenomen. In de overige 3 maanden zomerperiode, als er veel recreanten op de plas zijn, zwemmen de krooneenden in de jachthaven gewoon tussen de bootjes door. En dan hebben we echt nog ruimte voor de otter; de zwarte zwanen gedijen heel goed en de meeuw en de gans hebben alle kans in dit gebied.
Eigenlijk is het vreemd dat er moeilijk gedaan wordt over de recreatie op de legakkers. Al tijdens de vervening, die in 1975 stopte, is de beslissing genomen om de plassen niet in te polderen, zoals dat met vele afgegraven weilanden en akkers in De Ronde Venen wel gedaan is. Het zou een Recreatieplas worden. Helaas is er op een zeker moment een NNN-stempel op de plas gezet, terwijl het een Recreatie-stempel had. Nu kunnen die twee best samen, dat is de afgelopen jaren wel gebleken.
De Gemeente, maar ook de Provincie Utrecht die in 2011 initiatiefnemer was van het document “Toekomstvisie Legakkers Vinkeveense Plassen”, willen dat de cultuurhistorische legakkers behouden blijven, maar geven de eigenaren en de huurders geen kans dit te verwezenlijken. Met resultaat dat er steeds meer vragen van onze leden komen of ze hun beschoeiing mogen vernieuwen omdat er in de tussentijd door de golfslag gaten vallen tussen legakker en oude beschoeiing. Zo kijken we werkloos toe en zien onze legakkers verdwijnen. 10 jaar wachten op wat er wel en niet kan op de legakkers is veel te lang. Er moet heel snel duidelijkheid komen.
En intussen kunnen wij het onze leden niet meer uitleggen waarom gemeente en provincie niet tot overeenstemming komen.