Gert Tetteroo, directeur van het Spoorhuis Vinkeveen, is trotser dan trots. Samen met zijn redactieteam presenteert hij de eerste editie van het Demmeriks Dagblad, die deze week als bijlage bij De Groene Venen wordt verspreid. Deze krant staat bol van oude en nieuwe verhalen, niet eerder vertelde anekdotes en artikelen over dit bijzondere gebied. “Het was verschrikkelijk veel werk om deze krant te maken, maar ook verschrikkelijk leuk!”
De directeur van het Spoorhuis is dol op de verhalen uit de geschiedenis en raakt daar niet over uitgepraat. “Als zolang we hier wonen verzamel ik materialen over de geschiedenis van dit prachtige stationsgebouw”, legt Gert uit. “Het is altijd al mijn wens geweest om deze materialen uit te brengen. Met dit Demmerik Dagblad komt deze wens uit.”
Bello Safari
Het vertrekpunt voor het maken van de krant werd de Bello Safari, een bijzondere wandeling van het Spoorhuis naar kaasboerderij Van den Arend waarin zowel de cultuurhistorische waarden als de prachtige natuur in het gebied centraal staan. Tijdens deze safari ontvangen de deelnemers volop informatie over het Spoorhuis, de natuurlijke omgeving van Demmerik, de ruïne van het voormalige brugwachtershuis en over het reilen en zeilen binnen de kaasboerderij. Omdat Gert zich goed realiseert dat hij nauwelijks te stoppen is als hij mag praten over het gebied rondom Demmerik, kreeg het Demmeriks Dagblad een tweede functie: die van naslagwerk. “Omdat ik mijn gasten tijdens het arrangement niet wil overstelpen met informatie en hen de tijd wil geven om de omgeving te bekijken en te voelen, is de krant een heel mooi medium. De titel was voor mij direct duidelijk: Demmeriks Dagblad. Eerst was het plan om 24 pagina’s te maken, maar al snel werden dat er 32. Zoals ik al zei: over Demmerik en haar omgeving is echt genoeg te vertellen.”
Jacob van Demmerik
Maar het Demmeriks Dagblad gaat niet alleen over de Bello Safari; zo lezen we over Jacob van Demmerik. Hij woonde van ca. 1270 tot 1331 in dit gebied en staat in oorkondes te boek als Jacob van Denemarken, dat later verbasterde tot Demmerik. We lezen over de eeuwenoude strijd tegen en mét het water en hoe boeren zich al eeuwenlang in dit gebied handhaven. Hoe vinden hedendaagse jongeren het om dit gebied te wonen? Trekken zij weg, of blijven zij juist? Trendwatcher Christine Boland legt uit dat het landschap de hartslag van de aarde is. “Hoe meer technologie in ons leven doordringt, hoe meer we de natuur nodig zullen hebben om in balans te blijven.”
Ontdekkingen
Zelfs voor Gert blijkt het Spoorhuis nog talrijke geheimen te herbergen. Nog lang niet alle mysteries zijn opgelost. Toch zorgde het maken van de krant voor nieuwe inzichten. “Zo hebben we de naam van de eerste stationschef ontdekt”, vertelt Gert glunderend. “We wisten al dat de heer Kooijman de chef was vanaf maart 1916, maar het Spoorhuis was al geopend in december 1915. Vlak voor de deadline van het maken van de krant, hoorden we vanuit het Utrechts archief dat de heer C. van Leeuwen de eerste maanden de stationschef was in Vinkeveen. In maart 1916 werd hij overgeplaatst naar de halte Wilnis. Van daaruit nam de heer Kooijman zijn functie in Vinkeveen over. Waarom beide heren van functie wisselden, blijft ons tot nu toe een raadsel. Zo zal het Spoorhuis altijd geheimen voor ons bewaren... Wellicht ontdekken we het wel; dan hebben we een mooie start voor het Demmeriks Dagblad van volgend jaar. Ik wens alle lezers in elk geval veel lees- en wandelplezier in de mooie Demmerikse polder.”
Digitaal is hij ook te lezen, klik hier.