001 - OrMontre
Gemeente Uithoorn gaat voor groene, recreatieve zone

Gemeente Uithoorn gaat voor groene, recreatieve zone


Geplaatst op: 1 juni 2021

Vanuit huis door het groen naar het buitengebied wandelen of fietsen. Onderweg stoppen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij, een drankje doen bij een theetuin of je verwonderen over de unieke mix tussen groen en het opwekken van energie in de Thamerpolder. Een ambitieus plan? ‘Zeker’, zegt wethouder Jan Hazen, ‘maar niet onrealistisch. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er in Uithoorn al veel ingrediënten voor een dergelijke groene, recreatieve zone aanwezig zijn. Daarom stellen we als college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor om met deze zone aan de slag te gaan.’ 

Groene, recreatieve zone

De groene, recreatieve zone loopt van de Westeinderplassen via Thamerpolder, Legmeer-West, Vuurlijn en Zijdelmeer naar de Amstel. Daarmee verbindt de zone de Amstelscheg en de Westeinderscheg met elkaar. Jan Hazen: ‘Een doorgaande, groene route dus, waar genoeg te doen en beleven valt. Als Uithoorn zijn we daarmee al goed op weg. Zo hebben we al veel mooie, groene plekken binnen onze gemeentegrenzen, zoals de Vuurlijn, de Waterberging, het Zijdelmeer, de Amstel en de Stelling van Amsterdam. Plekken waar je bovendien heerlijk doorheen kunt wandelen, fietsen of zelfs varen en je goed kunt vermaken. En dan heb ik het nog niet over de mooie toekomstplannen van onze recreatieondernemers gehad.’ Betekent dit dat de groene, recreatieve zone er morgen is? ‘Dat niet. Er liggen ons nog wel wat uitdagingen te wachten, zoals het versterken van de verbindingen tussen de aanwezige groene gebieden. En het verbeteren van de wandel- en fietsroutes tussen deze gebieden. Daar willen we snel mee aan de slag gaan, samen met ondernemers en bewoners en natuurlijk de regio. Zoals altijd is er ook de uitdaging om voldoende geld beschikbaar te krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van subsidies.’ 

Masterplan Legmeerbos

Voldoende groen in de gemeente is belangrijk voor een goed en gezond leefklimaat voor alle inwoners van Uithoorn en De Kwakel. Dat vindt niet alleen de gemeente, maar ook Buurtbeheer De Legmeer. Zij ontwikkelden het initiatief voor een groene, recreatieve verbindingszone tussen de Westeinderplassen en de Amstel, stelden een Masterplan hiervoor op en legden dit voor aan het college. Het college besloot het idee te omarmen en stelde de raad voor een eerste verkenning naar de haalbaarheid van deze zone uit te voeren. Het vergroenen van de wijk Legmeer-West vormt in het masterplan Legmeerbos een apart uitgewerkte schakel, met een eigen looptijd.     

Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS)

Het Masterplan Legmeerbos is mede mogelijk gemaakt door Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS). SLS wordt gefinancierd door het Rijk, de provincie Noord-Holland en Schiphol en heeft tot doel het verbeteren van de leefomgeving en sociale cohesie in de Schipholregio. Dit doet SLS door het bieden van hulp aan individuele bewoners die voor hun gevoel in een onleefbare situatie zitten en die op geen andere manier worden gecompenseerd. SLS gaat samen met hen aan de slag om een oplossing te vinden voor hun problematiek. Daarnaast ondersteunt SLS grote en kleine initiatieven die een positief effect op de leefbaarheid in de omgeving hebben. Het gaat dan om initiatieven die in samenwerking met gemeenten en/of bewoners tot stand worden gebracht.


Laatst bewerkt op: 1 juni 2021 09:02

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gemeente Uithoorn gaat voor groene, recreatieve zone

Vanuit huis door het groen naar het buitengebied wandelen of fietsen. Onderweg stoppen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij, een drankje doen bij een theetuin of je verwonderen over de unieke mix tussen groen en het opwekken van energie in de Thamerpolder. Een ambitieus plan? ‘Zeker’, zegt wethouder Jan Hazen, ‘maar niet … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: