Circus Belly Wien niet meer welkom in De Ronde Venen


Geplaatst op: 25 augustus 2011

***BERICHT VAN PARTIJ VAN DE DIEREN 24-08-2011***

Begin juli 2011 vernam Partij voor de Dieren werkgroep Utrecht dat het beruchte circus Belly Wien in Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen) zou neerstrijken. Dit circus lapt regelmatig de regels aan haar laars en is in thuisland Oostenrijk inmiddels verboden. De medewerkers zijn er niet vies van om geweld te gebruiken tegen vreedzame demonstranten, politieagenten en zelfs kinderen. Ook lieten zij onlangs een gewonde berberaap aan zijn lot over (zie www.wildedierendetentuit.nl/nieuws/laatste-nieuws/435-bloedende-aap-aan-lot-overgelaten-in-circus). Belly Wien gebruikt vele wilde dieren in haar voorstellingen: olifanten, Siberische tijgers, kamelen, giraffes, etc. Regelmatig ontsnappen er dieren en dit is niet alleen voor de dieren, maar ook voor omwonenden zeer gevaarlijk.

Partij voor de Dieren Utrecht stuurde de gemeente De Ronde Venen een brief om hen te vragen waarom zij dit omstreden circus een vergunning had verleend voor optredens in Mijdrecht. Ook vroegen wij hen naar het toekomstig gemeentebeleid op het gebied van circussen met wilde dieren.

De reactie van de gemeente overtrof onze verwachtingen: men gaf aan van tevoren niet bekend te zijn geweest met de reputatie van Belly Wien, maar gaf ons na slechte ervaringen met het circus groot gelijk. Belly Wien krijgt dan ook geen vergunning meer in De Ronde Venen. Een verzoek van dit circus voor optredens in 2012 is al afgewezen.

In onze brief gaven we tevens aan dat de gemeente Heemskerk circussen met wilde dieren weert door de jaaragenda vol te plannen met circussen zónder wilde dieren. De woordvoerder van De Ronde Venen schreef ons dat zij contact gaat opnemen met Heemskerk om hen te vragen naar hun beleid ten aanzien van circussen met wilde dieren. Ook De Ronde Venen staat namelijk positief tegenover het niet meer toelaten van circussen met wilde dieren. Fantastisch nieuws!

Overigens verbiedt de Nederlandse overheid gemeenten om circussen te weren op basis van dierenwelzijn. Staatssecretaris Bleker van EL&I gaat nog een stapje verder: hij wil circussen vrijstellen van de vergunningsplicht om uitheemse dieren te houden, iets waar bijvoorbeeld dierentuinen zich wél aan moeten houden. De Partij voor de Dieren Utrecht is dan ook blij dat de gemeente De Ronde Venen zich schaart achter de steeds groter wordende groep gemeenten die geen circusleed meer op hun gemeentegrond toestaan.

**REACTIE BELLY WIEN***

# Het regelmatig ontsnappen van dieren: Tijdens ons optreden in Alphen aan de Rijn hebben vandalen onze goed afgesloten tijgerkooi open gebroken en laten ontsnappen. De politie heeft deze zaak in onderzoek maar jammer genoeg nog zonder resultaat.

 # Het bewuste aapje waarover gesproken wordt is een filmpje van 5 maanden geleden, en op dat moment was het aapje inderdaad ziek en onder behandeling van onze dierenarts. Aapjes zijn net als kinderen als ze ziek zijn, zijn ze bijzonder zielig. Maar helaas kan je een aapje niet lekker in zijn bedje stoppen en hem lekker verwennen zoals je met een kind doet (al zouden wij dat in ons hart wel graag doen)

# Wij verzekeren iedereen dat onze dieren meer dan goed behandeld worden. Zij worden iedere maand gecontroleerd door onze dierenarts en als er maar een kleinste verdacht is dat een van de dieren niet in orde is komt de dierenarts tussentijds. Ook worden wij regelmatig door de AIV gecontroleerd met aangekondigde en onaangekondigde bezoeken. En wij hebben nog nooit een negatieve aantekening gekregen.

Wat betreft de zgn. dierentuinen wil ik nog een vervelende ervaring aankaarten die wij tijdens ons optreden in Berkel Enschot meegemaakt hebben.

Een van onze tijgers had last van zijn tand en kon zodoende niet goed eten. Wij hebben uiteraard onze dierenarts laten komen maar die gaf aan dat dat niet zijn specialiteit was en belde de dierenarts van de Beekse Bergen of dat hij hulp kon bieden. Daar kreeg hij als antwoord "wij behandelen geen circusdieren".

De reden dat wij niet meer in de Ronde Venen kunnen komen is omdat op de locatie van de Ronde Venen geen ankers geslagen mogen worden, en het is onmogelijk en levensgevaarlijk met een tent van ons formaat om deze zonder verankering op te bouwen. Wij hebben dus toch gebruik gemaakt van ankers en de schade hierna weer hersteld.

Na ons optreden in de Ronde Venen wat verder zonder problemen is verlopen heeft de gemeente beslist dat ze uitsluitend nog maar kleinere circussen (de zgn. kindercircussen) toe zullen laten.

Wij vinden het triest dat een politieke partij zich verlaagd tot stemmingmakerij tegen ons circus zonder van de hoed en de rand te weten. Wij zijn ten alle tijden bereid de leden van de partij voor de dieren te ontvangen en een open dialoog aan te gaan.

Er zijn altijd uitzonderingen op de regel en ook in de circuswereld zitten rotte appels, maar 99.9% van de circusmensen verhongeren nog liever zelf dan dat hun dieren wat tekort komen.

In 1984 kwam in Antwerpen een hele schiplading Afrikaanse Babyolifantjes binnen. De ouders van deze dieren waren afgemaakt voor hun ivoor. Er was geen enkele dierentuin die deze dieren wou hebben, maar de circusmensen hebben deze liefdevol opgenomen. Ik ben er meermaals getuige van geweest dat de nieuwe eigenaren dag en nacht bij de dieren sliepen om te zorgen dat ze steeds de juiste temperatuur hadden en niet alleen waren. Elke paar uur werden deze dieren met de fles gevoed.

In tegenstelling tot wat overal geschreven en verteld wordt kunnen circusmensen niet tegen dierenleed en doen zij er alles aan om dit voorkomen en als ze het zien dan grijpen ze in.

Circus Bely Wien
Terry Mullens
Kloetenweg 5
7491 EX Delden

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Partij van de Dieren

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Circus Belly Wien niet meer welkom in De Ronde Venen

***BERICHT VAN PARTIJ VAN DE DIEREN 24-08-2011***Begin juli 2011 vernam Partij voor de Dieren werkgroep Utrecht dat het beruchte circus Belly Wien in Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen) zou neerstrijken. Dit circus lapt regelmatig de regels aan haar laars en is in thuisland Oostenrijk inmiddels verboden. De medewerkers zijn … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: