Hema
Voetjebal regio Uithoorn: Op jonge leeftijd plezier in sport ontwikkelen

Voetjebal regio Uithoorn: Op jonge leeftijd plezier in sport ontwikkelen


Geplaatst op: 18 juni 2021

Voetjebal is een snel groeiende spelvorm in Nederland bestemd voor kinderen in de leeftijd van twee tot en met vijf jaar. “Het idee komt oorspronkelijk uit Brazilië,” vertelt Tom Verhoek. “Vandaar die naam.” Veertien jaar geleden bracht Wouter von Brucken het concept naar Nederland. Hij startte er mee in Den Haag en inmiddels is er een groot aantal plaatsen in ons land waar voetjeballessen worden gegeven. Tom is zes jaar geleden in Uithoorn gestart. “Onlangs heb ik een contract gesloten met de landelijke organisatie waardoor we voetjebal in de hele regio, inclusief De Ronde Venen, op kunnen gaan zetten. In augustus beginnen we in Aalsmeer en Hoofddorp. We spelen hier in Uithoorn op zaterdag en zondag en er zijn inmiddels 145 kinderen die aan onze lessen meedoen. En bij elk kind hoort ook een ouder, want ouderparticipatie is onderdeel van onze aanpak.”

De lessen zijn er op gericht om kinderen al op jonge leeftijd spelenderwijs met sport in aanraking te brengen. Tom: “de basis ligt bij het voetbal en de spelelementen zijn daar ook op gebaseerd. Maar het is geen voetbalschool waar we nieuwe Messi’s of Ronaldo’s opleiden, maar waar we kinderen plezier in bewegen en in sporten bijbrengen en waar we ze vaardigheden aanleren waar ze hun hele leven plezier van kunnen hebben. We richten ons op heel jonge kinderen, waar de ontwikkeling nog in de beginfase staat. De motoriek is nog volop in ontwikkeling. Er staan in de lessen dus een paar dingen centraal: balans, behendigheid, tellen en spelen. Er is aandacht voor het benoemen van de kleuren, synchroon tellen en symbolen herkennen. Spelenderwijs gaan we met de kinderen aan de slag. In de lessen oefenen we zowel hun motorische vaardigheden als hun denkvermogen om dingen op te nemen en te onthouden. De kinderen balanceren, huppelen, rennen en ontdekken de mogelijkheden van hun lichaam. Zo leren ze heel veel beweegvaardigheden aan. We zorgen ervoor dat ze zoveel mogelijk plezier maken en hun eigen mogelijkheden verkennen.”

Ouderbetrokkenheid

Kenmerkend voor de lessen van Voetjebal is dat de ouders van de kinderen een actieve bijdrage aan de les leveren. “Eén van de ouders is altijd bij de les aanwezig”, zegt Tom. “Zij doen ook mee met de oefeningen. Elke opdracht die het kind moet uitvoeren wordt samen met de aanwezige ouder gedaan. Dat betekent ook dat de lessen echt een mooie gelegenheid bieden om als ouder, samen met je kind bezig te zijn. Dat is enorm leuk voor beiden; je ziet dat de kinderen dat ook heel leuk vinden. Een oefening wordt eerst met de kinderen in de groep besproken waarbij de ouders er in een ruime cirkel omheen staan. Wanneer we dan uitgelegd hebben wat ze moeten doen, rennen ze naar hun pappa of mamma en gaan ze samen aan de slag. Je ziet de kinderen echt groeien.”

Alle oefeningen van Voetjebal worden uitgevoerd op muziek. “De lessen beginnen met een warming-up’, licht Tom toe. “Aan het eind van de les volgt dan nog een cooling down; een oefening waarin de kinderen tot rust komen en de les met elkaar afsluiten. Tussendoor klinken liedjes waarbij ze de oefeningen doen. Kun je bijvoorbeeld op één been staan zodra de muziek stopt? Of kun je dan zo snel mogelijk naar een bepaalde plek rennen? De lessen zijn heel afwisselend en gevarieerd. We gebruiken daarvoor speciale materialen: hoepels, pittenzakken en natuurlijk ballen, die overigens wel een stuk kleiner zijn dan de normale voetballen.”

Professionele trainers

De lessen Voetjebal in Uithoorn vinden plaats op zaterdag en zondag bij Sport en Health Club Amstelhof aan de Noordammerweg in Uithoorn. De huidige lesreeks is begonnen in april en wordt feestelijk afgesloten tijdens het weekend van 3 en 4 juli met de diplomadag. Elke les duurt drie kwartier. De lessen worden verzorgd door professionele trainers. Zij hebben niet alleen ervaring met voetbal en zijn zelf vaak actief voetballer (geweest). Daarnaast weten ze hoe ze kinderen kunnen begeleiden. Elk team van trainers wordt geleid door een locatiemanager. Op zaterdag is dat Babs Meijer en op zondag Joy van Gogh.

Veel belangstelling

Er is een groeiende belangstelling voor Voetjebal. “We hebben hier in Uithoorn deelnemers vanuit de hele regio. Kinderen komen niet alleen uit Uithoorn maar ook uit de Ronde Venen, Aalsmeer, Hoofddorp tot zelfs uit Leimuiden. We willen dat de deelnemende kinderen alle aandacht krijgen. Daarom is het aantal beschikbare plaatsen beperkt. Om toch zoveel mogelijk kinderen de kans te bieden zijn we steeds op zoek naar nieuwe locaties. Daarom zijn we blij dat we in augustus ook in Aalsmeer en Hoofddorp kunnen beginnen. En wie weet; wellicht komt er in de toekomst ook nog wel een kans om in De Ronde Venen van start te gaan.”

Voor meer informatie verwijzen wij naar de site regiouithoorn.voetjebal.nl.Via de site kan men zich ook aanmelden voor de nieuwe lesreeks die eind augustus van start gaat. Mailen kan ook naar uithoorn@voetjebal.comLaatst bewerkt op: 18 juni 2021 07:25

Bron: De Groene Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Voetjebal regio Uithoorn: Op jonge leeftijd plezier in sport ontwikkelen

Voetjebal is een snel groeiende spelvorm in Nederland bestemd voor kinderen in de leeftijd van twee tot en met vijf jaar. “Het idee komt oorspronkelijk uit Brazilië,” vertelt Tom Verhoek. “Vandaar die naam.” Veertien jaar geleden bracht Wouter von Brucken het concept naar Nederland. Hij startte er mee in Den … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: