001 - OrMontre
Rotary in actie: livestream benefietconcert

Rotary in actie: livestream benefietconcert


Geplaatst op: 19 juni 2021

In plaats van het traditionele Rotary Benefietconcert in de Dorpskerk van Abcoude vond er dit jaar op 4 april 2021 een livestreamconcert plaats: African Vibes. Het concert was georganiseerd door Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude in samenwerking met Music Stages o.l.v. Michael Gieler.

Musici van het Koninklijk Concertgebouworkest zorgden voor een swingend optreden samen met de Ghanese trompettist, zanger en componist Berima Amo.

Dankzij de gullle giften van velen kon een mooi bedrag van €1.037,50 worden besteed aan een van de goede doelen van Rotary. Deze keer is het geld bestemd voor schoon drinkwater in Wajir (Kenia). Met het geschonken bedrag wordt een nieuwe waterput geslagen op een centrale plek waar veel bejaarden wonen, die de meeste moeite hebben om bij veilig water te komen. Dat wij in de dorpskernen van De Ronde Venen kunnen beschikken over een watertappunt waar met een druk op de knop heerlijk schoon drinkwater uitstroomt, is een luxe die zij helaas (nog) niet kennen.

Op donderdag 17 juni heeft Martien Stigter namens Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude bij het watertappunt op het Kerkplein in Abcoude de cheque overhandigd aan Ad Groeneveld, voorzitter van de Stichting Welzijn Wajir. Deze stichting heeft in de afgelopen twintig jaar veel kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van Wajir, in het bijzonder op het gebied van water en sanitatie. (www.wajir.org)

Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude kijkt terug op een geslaagd evenement en dankt alle donateurs hartelijk voor hun bijdragen.

Wilt u meer weten over de activiteiten van onze Rotaryclub, kijk dan op de website www.rotary.nl/vinkeveenabcoude of neem contact op met de secretaris:  sary.witteveen@gmail.com.  

 Meer informatie over Wajir kunt u lezen in onderstaand artikel van Ad Goeneveld.   

Wajir werd in 1994 door de Rotary Doctor Bank in The Netherlands uitgekozen als werkgebied en dat was niet zonder reden: het gebied was decennialang een rampgebied. Het werd door de centrale overheid genegeerd en gemarginaliseerd om religieuze en tribale redenen.  De inwoners zijn voornamelijk nomaden; zij zouden goed kunnen overleven als er niet vaak lange perioden van intense droogte voorkomen. Al het vee sterft dan en er is vaak hongersnood. In 2011 hoorde Wajir daarom tot het giro-555-gebied. In TROUW stond destijds een berichtje dat er hongersnood dreigde voor 10 miljoen mensen in dit gebied!

De Stichting Welzijn Wajir heeft (sinds 1997 ‘kind’ van Rotary) veel kunnen bijdragen aan de  ontwikkeling van Wajir, in het bijzonder op het gebied van water en sanitatie. Leerlingen van basisscholen in Abcoude, Baambrugge, Vinkeveen en Wilnis hebben jaarlijks voor Wajir actie gevoerd onder het motto: ‘Wandelen voor Water’. De opbrengsten werden ingezet voor het slaan van waterputten, de plaatsing van waterpompen en het bouwen van toiletten om verontreiniging van het grondwater te voorkomen. Deze voorzieningen worden veelal geplaatst bij scholen en bij plaatsen waar veel bejaarden wonen, zij hebben doorgaans de meeste moeite om bij veilig water te komen. 

Helaas wordt het gebied momenteel opnieuw geteisterd door grote droogte. Driekwart van de waterputten staat droog. De meeste mensen hebben geen geld om water te kopen. RC Vinkeveen-Abcoude kent het gebied en de stichting al sinds de oprichting en wil in de bres springen om een humanitaire ramp te voorkomen.

Gelukkig zijn er ook lichtpunten: de lokale overheid wordt de laatste jaren wèl gesteund door Nairobi en krijgt de beschikking over meer autonomie en eigen middelen. Onder andere komt dit ten goede aan onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. 

De Stichting Welzijn Wajir helpt bij de transitie van het kwetsbare nomadenleven naar biologische landbouw.  Ook heel belangrijk: de positie van vrouwen is sterk verbeterd. Kortom: Wajir van Hopeloos naar Hoopvol !
Laatst bewerkt op: 19 juni 2021 13:25

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Rotary in actie: livestream benefietconcert

In plaats van het traditionele Rotary Benefietconcert in de Dorpskerk van Abcoude vond er dit jaar op 4 april 2021 een livestreamconcert plaats: African Vibes. Het concert was georganiseerd door Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude in samenwerking met Music Stages o.l.v. Michael Gieler. Musici van het Koninklijk Concertgebouworkest zorgden voor een swingend optreden … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: