Huif

Else en Remy zijn juist vóór Rondeveense windmolens: 'Zet ze maar voor mijn deur'


Geplaatst op: 28 juni 2021

ls het aan Else Rossing (18) en Remy den Hartog (22) uit Baambrugge en Abcoude ligt, krijgt hun gemeente er de komende jaren flink wat windmolens bij. "Ja, en ze mogen ook groter dan degene die er nu staat", zegt Remy wijzend naar de enige windmolen die de gemeente De Ronde Venen nu heeft. Else: "Ik vind ze alleen maar mooi, ik zie ze als iets positiefs."

Met die uitspraken maken de twee duurzame jongeren zich wellicht niet populair bij een deel van hun provinciegenoten. Want iedereen, van Houten tot Woerden en Montfoort tot De Ronde Venen, lijkt tegenwoordig juist tégen de plaatsing van windmolens. Die zouden voor 'slagschaduw' zorgen, de gezondheid negatief beïnvloeden, de horizon vervuilen en bovendien de huizenprijzen laten kelderen.

"Ik snap de zorgen", zegt Remy. "Maar ze wegen niet op tegen de voordelen die windturbines opleveren. Het zijn bewezen technieken om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Ik vind windmolens zelf ook niet heel mooi. Ik woon in het Geingebied, het mooiste plekje van Nederland. Ik heb ze daar ook liever niet. Maar goed, als niemand ze wil, dan komen we nergens. Dus zet ze dan maar voor mijn deur." Else: "De een vindt het heel goed dat we dit doen, de ander is er heel erg tegen. Maar het is de realiteit. Er moet wat gebeuren, daar staan wij voor."

15000 jongeren

Else en Remy zitten bij Duurzaam Jong De Ronde Venen, een club jonge mensen die zich wil inzetten voor duurzaamheid in hun gemeente. Het is een bescheiden clubje met een handvol leden, maar Else en Remy weten dat ze niet alleen staan in hun zorgen over het klimaat. "Twee en half jaar geleden stond ik al op een klimaatstaking, met meer dan 15.000 jongeren die allemaal willen dat er iets gaat gebeuren en dat het sneller gaat", vertelt Else. Remy: "Er zijn ook allerlei enquêtes waaruit blijkt dat jongeren veel welwillender staan tegenover zonnevelden en windturbines."

Zoekgebieden

De duurzame jongeren willen de discussie over waar in hun gemeente zonneparken en windturbines komen aanzwengelen. Juist nu, want komende woensdag moet de gemeenteraad een knoop doorhakken over de zogeheten 'zoekgebieden', plekken die in aanmerking komen voor de opwekking van duurzame energie. Else hoopt dat de raad snel een beslissing neemt. "Ik ben voor doorpakken. Elke keer dat de beslissing over de zoekgebieden wordt uitgesteld betekent dat ook dat de kans groter wordt dat we de klimaatdoelen niet gaan halen."

Wat de gemeente straks ook beslist, Remy en Else denken in ieder geval dat er in hun gemeente windmolens bijkomen. Else: "We moeten gewoon iets doen. En als niet iedereen het daarmee eens is dan is dat maar zo. Het gaat wel om onze toekomst, hoe het is over 50 jaar. Wij zijn er dan nog, en de meeste tegenstanders niet meer."


Laatst bewerkt op: 28 juni 2021 19:52

Bron: RTV Utrecht / Peter Knieriem

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Else en Remy zijn juist vóór Rondeveense windmolens: 'Zet ze maar voor mijn deur'

ls het aan Else Rossing (18) en Remy den Hartog (22) uit Baambrugge en Abcoude ligt, krijgt hun gemeente er de komende jaren flink wat windmolens bij. "Ja, en ze mogen ook groter dan degene die er nu staat", zegt Remy wijzend naar de enige windmolen die de gemeente De … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: