Huif
Muskuseenden in Uithoorn nieuwe locatie

Muskuseenden in Uithoorn nieuwe locatie


Geplaatst op: 29 juni 2021

U kent ze vast wel: de grote tamme loopeenden bij de sloot rond de Admiraal van Ghentlaan en de Johan de Wittlaan in Uithoorn. De eenden zijn herkenbaar aan de rode wratten op hun kop. Ze worden Muskuseenden of ook wel Kaapse eenden genoemd. De afgelopen jaren rond juni/juli ontvangen zowel de gemeente als de dierenambulance meldingen over deze (vaak zieke of dode) eenden. Vorig jaar is een groot deel weggevangen en ondergebracht naar een nieuwe locatie. Dit jaar wil de gemeente dit anders aanpakken door alles weg te vangen. 

Overlast en ziekten

Muskuseenden zijn een uitheemse diersoort. Dat betekent dat ze in Nederland niet thuishoren in de vrije natuur. De eenden hebben hierdoor vrijwel geen natuurlijke vijanden. De populatie groeit hierdoor enorm en ze hebben ook meerdere nesten per jaar. Omdat alle eenden allemaal familie van elkaar zijn, ontstaat er helaas veel inteelt. Hierdoor worden de dieren steeds zwakker en gevoeliger voor ziekten. Dit laatste heeft de gemeente vooral gemerkt tijdens de laatste warme zomers. Door botulisme worden de dieren ziek; de gemeente en de dierenambulance moeten jaarlijks veel zieke en dode eenden opvangen of verwijderen. Daarnaast poepen de eenden enorm veel en overal; bij de sloot, op de stoep, op straat en zelfs ín de tuinen. Hoe ze op deze plek in Uithoorn terecht zijn gekomen weten we niet. Wel weten we dat de bewoners in de omgeving er last van hebben. 

Vang-actie en opvang

Het aantal meldingen vanuit de omgeving is de laatste 3 jaar toegenomen, bij bewoners uit de omgeving, de dierenambulance en de omgevingsdienst. Kortom, tijd om in te grijpen en ervoor te zorgen dat de eenden een gezonde en leefbare woonplek krijgen. Binnenkort worden alle Muskuseenden in heel Uithoorn door middel van een grote vang-actie door de dierenambulance samen met een gespecialiseerde bedrijf op het gebied van faunabeheer weggevangen. Alle Muskuseenden worden onderbracht bij (particuliere) opvanglocaties die voldoende ruimte hebben om de eenden een goede woonplek te geven. Wanneer de vang- actie plaatsvindt, hangt af van het vervoersverbod voor gevogelte dat nu geldt i.v.m. de vogelgriep. Zodra dit wordt opgeheven zal de vang-actie plaatsvinden. De gemeente hoopt dat er nu weer meer ruimte komt voor inheemse dieren. Via onze eigen mediakanalen wordt bekendgemaakt wanneer de vang-actie precies gaat plaatsvinden. 

Melden zieke of dode dieren

Ziet u een zieke eend? Geef dit door aan de dierenambulance 06-53315557. Dode eenden kunt u melden via www.uithoorn.nl/melding of via de Makkelijk Melden App.Laatst bewerkt op: 29 juni 2021 12:58

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Muskuseenden in Uithoorn nieuwe locatie

U kent ze vast wel: de grote tamme loopeenden bij de sloot rond de Admiraal van Ghentlaan en de Johan de Wittlaan in Uithoorn. De eenden zijn herkenbaar aan de rode wratten op hun kop. Ze worden Muskuseenden of ook wel Kaapse eenden genoemd. De afgelopen jaren rond juni/juli ontvangen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: