Wat is een ‘platte bak’? Waar stond Aalsmeer om bekend voordat het naam maakte als bloemendorp? En hoe deden kwekers vroeger aan gewasbescherming? Op deze en vele andere vragen krijgen bezoekers van de Historische Tuin Aalsmeer antwoord in de nieuwe vaste tentoonstelling ‘Toen kweken een ambacht was’.
De tentoonstelling in het entreegebouw van het museum biedt een fraai overzicht van vijf eeuwen tuinbouwgeschiedenis. Aan de hand van voorwerpen, tekst en veel beeldmateriaal krijgen bezoekers een indruk van leven en werk van de Aalsmeerders. Op een frisse en overzichtelijke manier wordt de rijke historie van het kwekersdorp verteld; vanaf het turfsteken in de 15e eeuw tot de teelt van potplanten en snijbloemen in de zeventiger jaren.
Hans Alderden en Paulien Pannekoek werkten maandenlang aan de nieuwe inrichting, die mede tot stand kwam door een gift van Lionsclub Aalsmeer Ophelia. Door corona liet de opening even op zich wachten, maar afgelopen week kon deze dan toch in klein comité plaatsvinden. Voormalig kweker en hovenier “zwarte Jaap” Spaargaren was gevraagd om de ruimte symbolisch als eerste te betreden. Ondanks zijn respectabele leeftijd stapte hij met verve door een papieren ‘deur’ naar binnen. De nieuwe inrichting kreeg zijn goedkeuring. “Dit is precies wat er nodig was”, aldus Spaargaren.
Dahlia
Naast de vaste opstelling bevat de tentoonstellingskas een tijdelijke presentatie, die per jaar wisselt. Als eerste wordt hier aandacht besteed aan de dahlia, een bloem die in de Historische Tuin prominent aanwezig is. Het verhaal van de tentoonstelling vormt een introductie op het ‘levende museum’ buiten. Op de 450 meter lange akker lopen bezoekers als het ware terug in de tijd en maken zij kennis met de gewassen die in de Aalsmeerse tuinbouw een belangrijke rol speelden.
Steengoed
Ook in het Historisch Centrum in de voormalige stal van boerderij Dahlia Maarse is een nieuwe expositie ingericht. Stichting Oud Aalsmeer geeft hier met de tentoonstelling ‘Steengoed’ een overzicht van opgravingen uit de nederzetting Calslagen (in het huidige Kudelstaart). In vitrines en op grote foto’s worden vondsten getoond die in de jaren tachtig aan het licht kwamen bij opgravingen van Jan van Doesburg en de archeologiewerkgroep van Oud Aalsmeer. De objecten uit de 17e en 18e eeuw geven een beeld van het dagelijks leven in die tijd. De tentoonstelling is ingericht door Maaike Tenhagen en Hans Alderden.
De Historische Tuin aan het Praamplein in Aalsmeer is wekelijks open van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 16.30 uur. Entree is € 6. Museumkaarthouders, donateurs en kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang. Meer info: www.historischetuinaalsmeer.nl.