Huif
Ronde Venen Belang: Inwoners blijven bespaard van windturbines

Ronde Venen Belang: Inwoners blijven bespaard van windturbines


Geplaatst op: 6 juli 2021

De gemeenteraad heeft op 5 juli het amendement van Ronde Venen Belang met 18 stemmen voor en 8 stemmen tegen aangenomen. Door dit amendement zijn er zoekgebieden aangewezen om stroom op te wekken, maar opwekking door windturbines wordt uitgesloten. De Ronde Venen sluit zich hierdoor aan bij een aantal andere gemeenten in de provincie Utrecht, zoals o.a. Stichtse Vecht, Wijk bij Duurstede en Nieuwegein, die geen windturbines op hun grondgebied toestaan. In een aantal gemeenten is, net als in De Ronde Venen, het verzet tegen windturbines groot, waardoor het voorbeeld van de Ronde Venen nog navolging zal krijgen.

Langdurig verzet
Ronde Venen Belang verzet zich al geruime tijd tegen windturbines in de gemeente. Fractievoorzitter Maarten van der Greft: “Ronde Venen Belang is de politieke partij die zich vanaf het begin af aan heeft verzet tegen de windmolenwoeker. Wij hebben begin 2020 de website www.tegenwindmolens.nl in het leven geroepen en haalden binnen korte tijd ruim 2000 handtekeningen tegen windmolens op.  Op verzoek van de Stichting Red de Plassen hebben wij de website aan hen overgedragen. Actievoeren tegen windmolens is namelijk geen exclusief partijissue, maar een zaak van alle inwoners. De stichting Red de Plassen heeft daarop ontzettend veel steun gekregen en de handtekeningen stroomden binnen.  En wat belangrijker is, door het actievoeren zijn heel veel inwoners op de hoogte gebracht van het mogelijk plaatsen van windturbines.  En onze inwoners willen helemaal geen windturbines. “

Draagvlak ontbreekt volledig
Van der Greft: Het wordt steeds moeilijker om vol te houden dat protest het werk is van mensen die het groene licht nog niet hebben gezien. Draagvlak voor windturbines ontbreekt volledig. Dat merkten wij al na het lanceren van www.tegenwindmolens.nl, maar wat denk je van de inspraakavonden. Aanvankelijk was er één avond voor uitgetrokken, maar al gauw bleek dat er drie avonden nodig waren, dat de spreektijd beperkt moest worden en dat velen hun zienswijze op papier naar de raad gestuurd hadden. En vrijwel iedereen was tegen. En niet tegen omdat ze geen molen in hun achtertuin wilden, maar wat denk je van de gezondheidsrisico’s, het lawaai en dan spreken we nog niet eens over horizonvervuiling. Ik wil ook een compliment maken aan de vier stichtingen en andere actiegroepen die zich hard gemaakt hebben tegen windturbines. Ik heb nog nooit zoveel gemotiveerde mensen gezien die geen moeite teveel was. Maar het ging ook ergens over. Om de windmolenwoeker, zoals wij dat noemen, te voorkomen.”

Steun in de raad
Al voor de commissievergadering heeft Ronde Venen Belang een voorstel ingediend om windturbines voor de zoekgebieden uit te sluiten. Tijdens de commissievergadering bleek dat de VVD en de Seniorenpartij het hier mee eens waren en zich bij Ronden Venen Belang wilden aansluiten. Voor de raadsvergadering hebben Ronde Venen Belang, de VVD en de Seniorenpartij samen het amendement ingediend. Vlak voor de raadsvergadering was het CDA ook ineens om. Uiteindelijk heeft het amendement tijdens de raadsvergadering dus voldoende steun gekregen. De fractie is daar zeer blij mee, maar dat had volgens de fractievoorzitter ook eerder gekund. Van der Greft:  “Het had heel wat avonden en uren vergaderen, maar nog veel belangrijker onrust onder onze inwoners gescheeld als de partijen die nu ook tegen windturbines in onze gemeenten zijn, dit eerder hadden aangeven.  

Dat zij ook vroegtijdig in verzet waren gekomen. Eerder kleur hadden bekend.  Maar het gaat om het resultaat en dat resultaat mag er zijn.  GEEN WINDTURBINES IN DE RONDE VENEN”

Het vervolg
In Nederland groeit het verzet tegen windturbines op land en wordt de roep om windturbines op zee te zetten steeds groter. Van der Greft: Wij kwamen met dit idee en hebben hier een motie over ingediend. Meerdere gemeenten, ook in deze provincie, hebben een gelijkluidende motie ingediend. Ook vanuit de Tweede Kamer worden windturbines op zee gepromoot. Bovendien hebben vrijwel alle lijsttrekkers bij de Tweede Kamerverkiezingen zich uitgesproken tegen windturbines op land. En last but not least heeft de Raad van State vorige een uitspraak gedaan, waardoor windturbines op land wel aan de Europese regelgeving moet voldoen en moeten de gezondheidsrisico’s en milieueffecten beter in beeld gebracht en beheerst worden. Dus windturbines zijn geen zekerheid meer. “

Binnen de RES U16 gaat de gemeente nog wel een bod neerleggen. Dit bod voor de levering van stroom zal zonder inbreng van windturbines zijn.  Van der Greft: “Onze inwoners willen in grote meerderheid geen windturbines. Dat is nu ook op een democratische manier bevestigd.”   


Laatst bewerkt op: 6 juli 2021 16:12

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Ronde Venen Belang: Inwoners blijven bespaard van windturbines

De gemeenteraad heeft op 5 juli het amendement van Ronde Venen Belang met 18 stemmen voor en 8 stemmen tegen aangenomen. Door dit amendement zijn er zoekgebieden aangewezen om stroom op te wekken, maar opwekking door windturbines wordt uitgesloten. De Ronde Venen sluit zich hierdoor aan bij een aantal andere … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: