001 -Family
Gemeenteraad wijst 9 zoekgebieden aan voor zonnevelden

Gemeenteraad wijst 9 zoekgebieden aan voor zonnevelden


Geplaatst op: 7 juli 2021

Tijdens de raadsvergadering van maandag 5 juli wees de gemeenteraad 9 zoekgebieden aan waar zonnevelden kunnen komen. Dit betekent dat er in deze gebieden energie opgewekt wordt met zonnepanelen op de grond. Ook besloot de gemeenteraad dat er geen windmolens in de gemeente komen. De gemeenteraad vindt het belangrijk dat inwoners uit de dorpen goed betrokken worden. Daarom heeft zij aan de gemeente gevraagd om dorpsinitiatieven voorrang te geven. Met de nieuwsbrief Duurzaamheid informeert de gemeente haar inwoners. Inschrijven kan via www.derondevenen.nl/duurzaam. 

De gemeente onderzocht welke gebieden geschikt zijn voor de opwek van duurzame energie 

Dit heeft de gemeente de afgelopen tijd gedaan met inwoners, grondeigenaren, belangenorganisaties en experts. Zo zijn de kwaliteiten van gebieden in kaart gebracht. Denk bijvoorbeeld aan natuurwaarden, cultuurhistorische waarden, landschappelijke waarden en agrarische kwaliteit van de grond. Ook de inbreng van inwoners via de Zon en Windkaart weegt mee. En de gemeente heeft wet- en regelgeving meegenomen.

Gemeenteraad bepaalt dat er geen windmolens in de gemeente komen

De afgelopen tijd ontvingen wij veel vragen van inwoners over windmolens en gezondheidsrisico’s. Ook tijdens de inspraakavonden gaven inwoners aan zich zorgen te maken om hun gezondheid. De gemeenteraad gaf aan dat zij het belangrijk vinden om te luisteren naar de inwoners. 

De gemeenteraad wil voorrang geven aan dorpsinitiatieven

Zodat zij samen met bewoners, omwonenden, grondeigenaren en -gebruikers en andere belanghebbenden bekijken hoe zonnevelden het beste in het landschap passen. En samen met een voorstel te komen hoe grootschalig energie op te wekken. De gemeenteraad heeft het college gevraagd om een plan hiervoor te maken.

De gemeente vindt het belangrijk om betrokkenen te informeren

Maar ook met hen in gesprek te gaan en te blijven. Alle inwoners van een aangewezen zoekgebied kunnen hun mening laten horen tijdens het vervolgproces. Als de gemeente hier meer over weet informeert zij alle inwoners en grondeigenaren in dit gebied. Inwoners kunnen dan invloed uitoefenen op wat er in het gebied gebeurt. 

Meer weten over duurzaamheid?

Meer informatie over wat de gemeente, inwoners en ondernemers allemaal aan duurzame stappen zetten, staat op www.duurzaamderondevenen.nl. Of meld u aan voor onze nieuwsbrief via www.derondevenen.nl/duurzaam.


Laatst bewerkt op: 7 juli 2021 09:45

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gemeenteraad wijst 9 zoekgebieden aan voor zonnevelden

Tijdens de raadsvergadering van maandag 5 juli wees de gemeenteraad 9 zoekgebieden aan waar zonnevelden kunnen komen. Dit betekent dat er in deze gebieden energie opgewekt wordt met zonnepanelen op de grond. Ook besloot de gemeenteraad dat er geen windmolens in de gemeente komen. De gemeenteraad vindt het belangrijk dat … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: