001 - OrMontre
Sportakkoord: Bewegen begint met de eerste stap

Sportakkoord: Bewegen begint met de eerste stap


Geplaatst op: 14 juli 2021

Voor wie een tijd niets heeft gedaan, kan het lastig zijn om weer in beweging te komen. Of dat komt door de afgelopen periode van isolatie door corona, door een passieve leefstijl, of door de zomervakantie. Gelukkig weten we dat de motivatie en het plezier snel terugkomen als je eenmaal de eerste stap hebt gezet. Daarom ondersteunt de gemeente, via het Sportakkoord van Uithoorn, de realisatie van het “Uithoorns Wandelplan”. Ook is het idee opgevat om scholieren en hun ouders na de schoolvakantie weer gezond te laten beginnen door lopend of met de fiets naar school te gaan.

Uithoorns Wandelplan

Het Uithoorns Wandelplan, ingediend door Stichting Amstelland Zorg (StAZ), biedt een concrete aanpak om mensen weer in beweging te krijgen en zo de gezondheid te bevorderen. Regelmatig wandelen verlaagt de bloeddruk, het cholesterol- en glucosegehalte en het gewicht. Het is goed voor de hersenen en zorgt voor ontspanning en een betere nachtrust. 

De opzet is om de eerste 4 weken te wandelen in groepsverband, begeleid door zorgverleners die de deelnemers over hun eerste “wandelvrees” heen helpen. Na deze 4 weken zoekt de buurtsportcoach van “Uithoorn voor Elkaar” naar passende wandelgroepen. Of naar een wandelmaatje voor wie niet van groepsactiviteiten houdt. 

Bewe(e)gwijzer

Het Uithoorns Wandelplan is inmiddels ondertekend door huisartsen, fysiotherapeuten en diëtisten in Uithoorn en De Kwakel, samen met Uithoorn voor Elkaar en de Atletiek Klub Uithoorn. Motto: “Door te wandelen, valt er minder te behandelen”. Aanjager Andy Verstelle van het Sportakkoord van Uithoorn: “We gaan daarbij dankbaar gebruik maken van het project “Bewe(e)gwijzer” van Jelle Visser, dat vorige maand de Sportakkoord Innovatieprijs won. Dit project zorgt ervoor dat overal in de gemeente mooie wandelroutes komen, van 3,5 km tot 20 km en alles daartussenin.”

“We gaan weer naar school”, zonder auto

Een andere doelgroep zijn onze basisscholieren en hun ouders. Zou het niet mooi zijn als ook zij na de lange zomervakantie extra in beweging komen door lopend of fietsend naar school gaan, in plaats van met de auto? Geïnspireerd door de succesvolle “Ga toch fietsen”-week die basisschool De Zon uit De Kwakel in mei organiseerde, stelde raadslid Fieke Otto-Ossenkoppele (DUS!) voor om zo’n week gemeentebreed te organiseren bij de start van het nieuwe schooljaar. Wethouder Jan Hazen reageerde positief op het voorstel. Hij verwees naar het Sportakkoord van Uithoorn. “Met het Sportakkoord willen we alle inwoners van Uithoorn en de Kwakel in beweging krijgen. Daar horen scholieren en hun ouders zeker ook bij!”

Schooldirecties positief

Een projectgroep, met daarin huisarts Froukje Wegman en Sportakkoord-aanjager Andy Verstelle, legde het plan voor aan de schooldirecties. De meesten reageerden positief. Wegman: “De komende periode gaan we met de gemeente de campagne verder uitwerken. Besloten is om aan te sluiten bij de landelijke campagne “Wij gaan weer naar school” van Veilig Verkeer Nederland, die aan het begin van elk schooljaar wordt gehouden. “We denken aan een challenge, met een beloning voor de meest sportieve klassen. Bijvoorbeeld een dagje Poldersport of een duurzame led-fietsverlichtingsset. Want na de zomer komen de donkere dagen er weer aan.” 

Meelopen met het “Uithoorns Wandelplan”?

Het “Uithoorns Wandelplan” start zijn activiteiten op woensdag 8 september. Iedereen die wil, kan meelopen. Meer informatie? Aanmelden voor het Wandelplan? Stuur een mailtje naar: b.raijmakers@amstellandzorg.nl.

Uithoorn denkt mee

Enthousiast over de projecten van het Sportakkoord van Uithoorn? U vindt alle informatie op uithoorndenktmee.nl.


Laatst bewerkt op: 14 juli 2021 02:05

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Sportakkoord: Bewegen begint met de eerste stap

Voor wie een tijd niets heeft gedaan, kan het lastig zijn om weer in beweging te komen. Of dat komt door de afgelopen periode van isolatie door corona, door een passieve leefstijl, of door de zomervakantie. Gelukkig weten we dat de motivatie en het plezier snel terugkomen als je eenmaal … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: