001 - OrMontre
'Park' Waeterrijck uit De Ronde Venen is proefproject

'Park' Waeterrijck uit De Ronde Venen is proefproject


Geplaatst op: 16 juli 2021

Op 6 juli 2021 heeft Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht een besluit genomen over de “Aanpak Vitale Vakantieparken”. Onderdeel van deze aanpak is een aantal proefprojecten. Het 'park' Waeterrijck uit De Ronde Venen is een van de proefprojecten. 

Voor provincie Utrecht is toerisme een belangrijke economische pijler. Toeristen overnachten op mooie locaties en ontdekken vanuit daar vele mooie plekken die de provincie te bieden heeft. Voldoende vitale vakantieparken zijn daarvoor van groot belang: vakantieparken met voldoende aanbod van kwaliteit dat aansluit bij de vraag van de bezoeker. Met de 'Aanpak Vitale Vakantieparken' werkt de provincie aan een vitale en duurzame verblijfsrecreatiesector in de provincie. Dit doet de provincie met betrokken gemeenten en andere partners. 


Veel vakantieparken in de provincie Utrecht zijn vitaal. Maar er zijn ook parken waar niet (meer) gerecreëerd wordt. En waar mensen permanent wonen. Met proefprojecten wil de provincie inzicht krijgen in de wensen en uitdagingen voor deze parken. Voor parken zonder toekomstperspectief in de verblijfsrecreatieve sector kan het aanpassen naar een andere bestemming een mogelijkheid zijn.


De recreatiewoningen op Waeterrijck zijn bestemd als recreatiewoningen. Maar ze worden bijna allemaal permanent bewoond. Uit het vitaliteitsonderzoek van de gemeente uit 2019 blijkt dat het recreatief toekomstperspectief voor Waeterrijck erg laag is. De gemeente heeft Waeterrijck daarom voorgesteld als proef voor het aanpassen van de bestemming. De provincie heeft Waeterrijck hiervoor als proef gekozen. De proef leidt nu nog niet tot het aanpassen van de bestemming of regelgeving. Dat geeft de provincie duidelijk aan. Eerst komt er een advies over hoe dit na de proef wél zou kunnen en onder welke voorwaarden. De gemeente en provincie kunnen het advies gebruiken als uitleg voor latere besluiten. 


Wethouder Kroon: "Ik ben blij dat de gemeente onderdeel is van de pilot van de provincie. Permanente bewoning van recreatiewoningen is een van de grootste uitdagingen in onze gemeente. Het is fijn om met de provincie op te trekken om samen te kijken naar de mogelijkheden." 


Gemeente en provincie betrekken bewoners bij de proef. De gemeente heeft de bewoners van Waeterrijck daarover een brief gestuurd. Het uitvoeren van de proef is een ingewikkelde opdracht. Op vakantieparken komen namelijk vele belangen samen. Het is zoeken naar een optimale balans tussen wonen, natuur, ondernemerschap en (sociale) veiligheid. De proef kan gericht zijn op het (re) vitaliseren, excelleren of transformeren van vakantieparken. De oplossing voor Waeterrijck waar de gemeente aan denkt, een woonbestemming, past nu (nog) niet binnen beleid en regelgeving. Met de proef onderzoeken gemeente en provincie wat het 'probleem' is van het park en wat de mogelijkheden zijn voor de toekomst. De gemeente verwacht in september te starten met het proefproject. En denkt dat de proef in mei 2022 klaar is. Het eindresultaat bestaat uit een advies over het proefproject en het mogelijke vervolg.

 


Laatst bewerkt op: 16 juli 2021 08:08

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

'Park' Waeterrijck uit De Ronde Venen is proefproject

Op 6 juli 2021 heeft Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht een besluit genomen over de “Aanpak Vitale Vakantieparken”. Onderdeel van deze aanpak is een aantal proefprojecten. Het 'park' Waeterrijck uit De Ronde Venen is een van de proefprojecten.  Voor provincie Utrecht is toerisme een belangrijke economische pijler. Toeristen overnachten … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: