0001 - Skischool Aveen 2021
“Kunst die je bij blijft” weer van start: De Zonneschijf

“Kunst die je bij blijft” weer van start: De Zonneschijf


Geplaatst op: 26 juli 2021

De gemeente Uithoorn is (na een onderbreking vanwege Corona) weer gestart met “Kunst die je bij blijft”. In deze serie gaan inwoners met burgemeester Pieter Heiliegers in gesprek over hun favoriete kunstwerk in de buitenruimte. 

De Zonneschijf

De Uithoornse Marga Moeijes meldde zich aan voor de serie om met de burgemeester te praten over haar favoriete kunstwerk “De Zonneschijf”. Deze staat tussen de flats Madelief en Bijvoet, in de wijk De Legmeer. Het beeld is gemaakt door kunstenaar Ger Zijlstra (1943-2020), opgeleid aan de Koninklijke Academie voor beeldende kunsten in Den Haag en de Rijksacademie voor beeldende kunsten in Amsterdam. “Dit beeld is in 1982 geplaatst op deze plek. Ik woon hier sinds 1984 en direct voelde ik me ertoe aangetrokken. De vorm, rond, vind ik erg mooi. Zeker als je het beeld van de achterkant bekijkt. Of vanaf de overkant van de vijver, vooral nu de rozen ernaast vol in bloei staan,” vertelt Marga aan de burgemeester. 

Op de juiste plek

Een vraag die Heiliegers altijd stelt aan de deelnemers is of het kunstwerk op de juiste plek staat. De burgemeester licht deze vraag toe: “Dit wil ik altijd graag weten, omdat we nu bezig zijn te bekijken of de kunstwerken in onze buitenruimte misschien beter tot hun recht komen op een andere plek.” Maar volgens Marga staat De Zonneschijf op de juiste plek. “Het beeld staat aan een doorgaand voet-/fietspad. Er komen dan ook veel mensen, jong en oud, voorbij. Die er allemaal van kunnen genieten.”

Goede Tijden, Slechte Tijden

Het is overigens niet de eerste keer dat dit kunstwerk in de publiciteit komt. Marga: “ In de begintijd van de soap ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ werden opnamen gemaakt rond de flat Bijvoet en was ‘De Zonneschijf’ regelmatig in beeld.”

Pieter Heiliegers: “Het is goed om nog te vertellen dat Buurtbeheer De Legmeer zich hard gemaakt heeft om dit kunstwerk weer terug in de wijk te krijgen. In de loop der jaren is enkele keren geprobeerd het beeld te stelen. Dat is gelukkig niet gelukt. Bij de laatste keer, zo’n 4 jaar geleden, heeft het enige tijd op de gemeentewerf gestaan. Maar mede op nadrukkelijke verzoek van het Buurtbeheer is het weer teruggeplaatst.”

De burgemeester is blij dat de serie weer van start is gegaan: “Het is mooi om te zien en te horen wat kunst en cultuur met mensen doet.”


Laatst bewerkt op: 26 juli 2021 19:18

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

“Kunst die je bij blijft” weer van start: De Zonneschijf

De gemeente Uithoorn is (na een onderbreking vanwege Corona) weer gestart met “Kunst die je bij blijft”. In deze serie gaan inwoners met burgemeester Pieter Heiliegers in gesprek over hun favoriete kunstwerk in de buitenruimte.  De Zonneschijf De Uithoornse Marga Moeijes meldde zich aan voor de serie om met de … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: