Passend Onderwijs bij Praat Lokaal Autisme


Geplaatst op: 30 augustus 2021

Aanstaande woensdagavond 8 september is er weer een Praat Lokaal Autisme. Praat Lokaal Autisme is een avond voor ouders van kinderen met de diagnose (of een vermoeden hiervan) autisme.  Elke keer zetten we een thema centraal (waar indien de behoefte anders is vanaf geweken kan worden!). Deze avond zetten we het thema 'Passend onderwijs' centraal...

 

Alle leerlingen ontwikkelen zich in hun eigen tempo en volgorde. Leerlingen met autisme hebben hun eigen specifieke onderwijsbehoeften. Het is belangrijk dat het onderwijs en/of de begeleiding aansluit bij die onderwijsbehoeften. Soms is er naast het onderwijs ook persoonlijke begeleiding op maat nodig. Autisme uit zich bij iedereen weer anders. Het is van belang om erachter te komen wat werkt en wat niet, er zijn geen standaardoplossingen. In de driehoek van leerling-ouders-school ga je met elkaar de zoektocht aan. Dat vergt veel afstemming, communicatie en doorzettingsvermogen van eenieder. Ook de praktische vragen komen in deze zoektocht naar boven: wat is mogelijk, wie financiert het traject, wat is de taakverdeling en hoe liggen de verantwoordelijkheden. 


Als ouder ben je emotioneel betrokken en kan het moeilijk zijn om je weg te vinden in onderwijsland.  Voor deze avond hebben we Maaike Hoffman uitgenodigd. Zij werkt als passend onderwijs begeleider. Nu in het voortgezet onderwijs maar hiervoor ook al ruim 12 jaar het basisonderwijs. Dagelijks gaat ze de zoektocht aan met de leerling en ouders om het onderwijs zo passend mogelijk te maken. Ze kijkt graag verder dan de standaardoplossingen, ze gaat uit van de kracht van de leerling. Als de leerling eigenaar kan zijn van zijn eigen leerproces krijg je de beste resultaten. Voor haar ligt daarom ook de basis bij het inleven in de leerling. Kijken en luisteren naar de leerling en ouders. Zij zijn ervaringsdeskundige. Vervolgens ligt de uitdaging bij het vinden van de koppeling tussen deze onderwijsbehoeften en de (on)mogelijkheden van het onderwijssysteem. Zij heeft veel ervaring met het (passend) onderwijs in de Ronde Venen en daarbuiten. Ze is zelf moeder van twee dochters en weet hoe fijn het is als je kind een fijne plek heeft op school zodat hij of zij optimaal tot leren komt op het eigen niveau. Deze avond zal zij beschikbaar zijn voor al je vragen over passend onderwijs en alles wat daarbij komt kijken. 

 

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Passend Onderwijs bij Praat Lokaal Autisme

Aanstaande woensdagavond 8 september is er weer een Praat Lokaal Autisme. Praat Lokaal Autisme is een avond voor ouders van kinderen met de diagnose (of een vermoeden hiervan) autisme.  Elke keer zetten we een thema centraal (waar indien de behoefte anders is vanaf geweken kan worden!). Deze avond zetten we … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: