001 -Family
“Geen taalfreak, maar ik help graag mensen”

“Geen taalfreak, maar ik help graag mensen”


Geplaatst op: 7 september 2021

Het is de landelijke Week van het Lezen en Schrijven, waarin aandacht wordt gevraagd voor laaggeletterdheid. Reden voor wethouder José de Robles (Onderwijs) om alle vrijwilligers van het Taalhuis Uithoorn een bloemetje met een persoonlijk kaartje te sturen, want “het is fantastisch wat deze mensen doen!” En een mooie aanleiding voor een paar vragen van de wethouder aan Noor Galjaard, al 5 jaar vrijwilliger bij het Taalhuis.

“Wat doet het Taalhuis allemaal?”

Noor: ‘Wij geven mensen die de taal niet beheersen een positief duwtje in de rug. We helpen ze om beter te functioneren in de samenleving. Want, als je de taal niet spreekt of niet kan lezen, dan word je wereldje enorm klein. Wij zien de taal niet als doel, maar als middel voor mensen om contact te maken met anderen. En zo mee te kunnen doen.”

“Richt het Taalhuis zich op lezen of op het gesprek?”

De taalvrijwilliger: “Dat hangt er helemaal van af. Onze deelnemers zijn onze ‘taalvragers’. Zij geven aan als ze beter willen leren praten, of beter schrijven. Of allebei. We leiden niet op voor het inburgeringsexamen. Je hoeft ook geen neerlandicus te zijn; we duiken niet diep in de grammatica. We helpen de mensen verder op weg.”

“Wat is je drijfveer om taalvrijwilliger te worden?”

Noor is geen taalfreak. “Maar ik houd er wel van om mensen te helpen. De voldoening is groot. De dankbaarheid van de mensen is onbetaalbaar. Onlangs werd ik gekoppeld aan een hoogopgeleide vrouw waarvan Nederlands niet haar moedertaal is. Ze spreekt erg goed Nederlands, maar het schrijven is moeilijk. Zij was op zoek naar een baan, maar werd afgewezen vanwege haar sollicitatiebrief. We deden flink wat schrijfoefeningen, en bij de volgende sollicitatie werd ze aangenomen! Dat is toch mooi!”

“Geef je groepslessen of 1-op-1?”

“Dat verschilt; soms 1-op-1, soms met een klein groepje,” legt Noor uit. De taalvrager kan zelf aangeven wat hij of zij prettig vindt. We ontmoeten elkaar meestal in de bibliotheek. Tijdens corona deden we veel online. Niet mijn voorkeur, maar het was belangrijk dat de deelnemers niet te lang tijd stopten, anders krijg je een terugval in de taalvaardigheid.”

“Heeft het Taalhuis voldoende vrijwilligers?”

Daar is Noor duidelijk in: “Absoluut niet! We schreeuwen om vrijwilligers! Met name mensen die met pensioen zijn en misschien tijd over hebben. Stuur een mail sturen naar coördinator Claudia Prange via taalhuis@stdb.nl. Of kijk op de website www.taalhuisuithoorn.nl.


Laatst bewerkt op: 7 september 2021 13:12

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

“Geen taalfreak, maar ik help graag mensen”

Het is de landelijke Week van het Lezen en Schrijven, waarin aandacht wordt gevraagd voor laaggeletterdheid. Reden voor wethouder José de Robles (Onderwijs) om alle vrijwilligers van het Taalhuis Uithoorn een bloemetje met een persoonlijk kaartje te sturen, want “het is fantastisch wat deze mensen doen!” En een mooie aanleiding … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: