001 - Tuimarkt

KLPD volgende week alert op asociaal weggedrag


Geplaatst op: 19 augustus 2011

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gaat in week 34 (22 tot en met 28 augustus) tijdens de snelheidsweek van Tispol (26 Europese politieorganisaties) op de autosnelwegen extra controles uitvoeren op asociaal weggedrag, overtredingen uit de ergernistoptien*, negeren van rood kruis bij wegwerkzaamheden en technische staat van aanhangwagens. In heel Europa zal in die week extra aandacht worden besteed aan overschrijding van de maximum snelheid, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Voor de controle op asociaal weggedrag zet de Verkeerspolitie van het KLPD onder andere de tien onopvallende videoauto’s in.

De onopvallende videosurveillance van het KLPD heeft in het eerste half jaar van 2011 bijna 4000 overtreders voor de camera gehad.

Voor hinder bij in- en uitvoegen, nummer 7 in de ergernistop tien, is het meeste bekeurd: 247 keer. Geen richting aangeven (142), onnodig links rijden (140) en onvoldoende afstand houden (130) scoorden eveneens hoog. Niet handsfree bellen in de auto, sinds 2010 niet meer in de ergernistop tien, kwam het meeste voor: 1071 gesprekken kregen een toeslag van 186 euro.

VROS
Het team van de Verkeerspolitie van het KLPD, ook wel Video Registratie Onopvallende Surveillance (VROS) genoemd, werkt al sinds 1998 aan de hand van de ergernistop tien. De Verkeerspolitie laat om de twee jaar deze top tien toetsen door een marketingbureau. Prominent op nummer één staat onvoldoende afstand houden (bumperkleven), gevolgd door rijden met alcohol en drugs achter het stuur. Agressief rijgedrag staat op de derde plaats.

Mededeling CBR
Bij de staandehoudingen krijgt de bestuurder niet alleen de beelden te zien, hij of zij ondergaat ook altijd een alcoholtest. In 12 gevallen viel deze positief uit. In het geval van agressief rijgedrag wordt er niet alleen proces-verbaal opgemaakt, maar krijgt het CBR ook een mededeling te verwerken van de Verkeerspolitie. Deze mededeling kan leiden tot ongeldig verklaring van het rijbewijs. In 15 gevallen is er een dergelijke melding de deur uit gegaan.

Bij overmatig alcoholgebruik of overschrijding van de maximum snelheid van 50 kilometer per uur is de bestuurder zijn rijbewijs kwijt. In 149 gevallen is een rijbewijs ingevorderd.

Ongevallen
In totaal zijn tijdens de onopvallende surveillances in het eerste half jaar 4323 bekeuringen uitgeschreven en ging het in 57 gevallen mis – het VROS-team was in die gevallen genoodzaakt een ongeval te noteren. De 574 bekeuringen voor overschrijding van de maximum snelheid bij wegwerkzaamheden maakten meer dan 13% van het totaal uit. In bijna 25% van de gevallen (1026) was er ook sprake van een ‘gewone’ snelheidsovertreding. Ruim 4% (169) droeg geen gordel en 24 automobilisten stonden gesignaleerd voor o.a. openstaande boetes.

De Dienst Verkeerspolitie van het KLPD draagt bij aan veilig verkeer op autosnelwegen. Door criminaliteit aan te pakken, ongevallen af te handelen en door gevaarlijk rijgedrag tegen te gaan. De Dienst Verkeerspolitie werkt vooral op snelwegen die filegevoelig zijn, waar veel ongevallen voorkomen of die een economisch belang hebben bij voldoende doorstroming. De aanpak van gevaarlijk rijgedrag heeft een hoge prioriteit omdat het ergernissen in het verkeer uitlokt en ongevallen veroorzaakt.

*De ergernis top-tien 2010:

  1. Bumperkleven (onvoldoende afstand houden)
  2. Alcohol en drugs achter het stuur
  3. Agressief rijgedrag
  4. Onnodig links rijden
  5. Hinderlijk langzaam rijden
  6. Langdurige inhaalmanoeuvres
  7. Hinder bij in- en uitvoegen
  8. File voorbijrijden via de vluchtstrook
  9. Hinder bij wisselen van rijstrook
  10. Onjuist gebruik van richtingaanwijzer

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: RTV Utrecht

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

KLPD volgende week alert op asociaal weggedrag

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gaat in week 34 (22 tot en met 28 augustus) tijdens de snelheidsweek van Tispol (26 Europese politieorganisaties) op de autosnelwegen extra controles uitvoeren op asociaal weggedrag, overtredingen uit de ergernistoptien*, negeren van rood kruis bij wegwerkzaamheden en technische staat van aanhangwagens. In heel Europa … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: