In juni heeft de gemeente al aangekondigd dat de muskuseenden in Uithoorn een nieuwe woonplek krijgen. De grote tamme loopeenden, herkenbaar aan de rode wratten op hun kop, zitten vooral in de buurt van de Admiraal van Ghentlaan en de Johan de Wittlaan. Vorig jaar is een groot deel weggevangen en ondergebracht op een nieuwe locatie. Dit jaar is de aanpak anders: vanaf half september wordt een start gemaakt met het wegvangen van alle eenden.
Overlast, ziekten en dierenwelzijn
Muskuseenden komen van oorsprong niet voor in de Nederlandse natuur. Daarom hebben de eenden vrijwel geen natuurlijke vijanden. En omdat ze meerdere nesten per jaar hebben, groeit de populatie enorm.
Een ander probleem is dat onder de eenden veel inteelt voorkomt, waardoor de dieren steeds zwakker worden en gevoeliger voor ziekten. Dit was goed merkbaar tijdens de laatste, warme zomers. Veel muskuseenden kregen botulisme; de gemeente en de dierenambulance moeten jaarlijks veel zieke dieren opvangen en dode exemplaren afvoeren. Daarnaast produceren de eenden veel ontlasting bij slootkanten, op stoepen, straten en zelfs in tuinen.
Vang-actie en opvang
Vanwege de gezondheid en het welzijn van de eenden, en vanwege de ervaren overlast, is het beter om alle muskuseenden in de gemeente weg te vangen. Vanaf half september zullen medewerkers van de dierenambulance samen met een bedrijf dat is gespecialiseerd in faunabeheer alle muskuseenden in Uithoorn wegvangen. Hun grote aantal eenden maakt verschillende vangacties nodig; het daarom een aantal maanden duren voordat alle eenden gevangen zijn. Alle gevangen muskuseenden worden onderbracht bij particuliere opvanglocaties, met voldoende ruimte voor de dieren.
Meld zieke of dode dieren
Ziet u in de tussentijd een zieke eend? Meld het bij de Dierenambulance: 06-5331 55 57. Als u een dode eend treft, kunt u dat melden via www.uithoorn.nl/melding, of via de Makkelijk Melden App.