0001 - Skischool Aveen 2021
Begin oktober start GFT-inzameling

Begin oktober start GFT-inzameling


Geplaatst op: 22 september 2021

Gemeenten zijn sinds 1 juli 2020 wettelijk verplicht om GFT (groente-, fruit- en tuinafval), papier, metaal, kunststof, glas en elektronische apparatuur gescheiden in te zamelen. Vanaf oktober start de gemeente Uithoorn met het inzamelen van GFT.

Teveel restafval

In onze gemeente bestaat ongeveer de helft van het restafval uit GFT. Dat is zonde, want er gaan op deze manier veel grondstoffen verloren en het verbranden van restafval is veel duurder dan composteren. In 2019 hielden we in Uithoorn en De Kwakel gemiddeld 234 kg restafval per inwoner over. Door corona steeg dat getal in 2020 naar 252 kg. In 2023 wil de gemeente de hoeveelheid restafval terugdringen naar 100 kg per inwoner per jaar.

Nieuw grondstoffenbeleid

De gemeenteraad van Uithoorn stelde op 28 januari 2021 het nieuwe Grondstoffenbeleid 2020-2025 vast. Maar wat houdt dat nieuwe grondstoffenbeleid nu precies in?

Wethouder Hans Bouma (Leefomgeving, Duurzaamheid): “Kort gezegd heeft de gemeente de afgelopen jaar onderzocht hoe we de afvalscheiding kunnen verbeteren. Een van de eerste veranderingen die de gemeente invoert, is aparte GFT-inzameling aan huis, met ingang van oktober. Ook onderzoeken we welke stappen mogelijk en nodig zijn voor om de scheiding verder te verbeteren. De focus blijft op verdere vermindering van het restafval.”

Container bij laagbouwwoningen

Inmiddels hebben alle huishoudens met een laagbouw woning een brief ontvangen en krijgen die binnenkort de GFT-container. De keuzes om verschillende groottes van containers aan te bieden is financieel niet erg aantrekkelijk. Bij verschillende groottes is er meer voorraad nodig, is het meer werk voor de afvalinzamelaar en is er meer administratie. Dit zorgt voor meer kosten(afvalstoffenheffing) en dat is niet wenselijk.

Verzamelcontainer voor hoogbouw woningen

Ook inwoners met een hoogbouw woningen hebben pas een brief gekregen over de inzameling van GFT. Inwoners in een hoogbouw woningen krijgen een verzamelcontainer in de openbare ruimte. Daarnaast krijgen zij ook de mogelijkheid om een gratis bio-emmertje op te halen bij het scheidingsdepot.

Materiaal te kort voor verzamelcontainers

Bij het afval scheiden is het belangrijk dat grondstoffen apart worden ingezameld zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Dat we zuinig moeten zijn op grondstoffen blijkt ook bij de levering van de verzamelcontainers voor GFT. Het materiaal voor het maken van deze verzamelcontainers is erg schaars, waardoor het niet gaat lukken om de juiste verzamelcontainers op tijd te kunnen plaatsen. In de tussentijd wordt gewerkt met tijdelijke containers, waardoor iedereen toch al het GFT gescheiden kan inzamelen.

Meer informatie Op de website www.uithoorn.nl/afval is meer informatie te vinden over de GFT-inzameling.


Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Begin oktober start GFT-inzameling

Gemeenten zijn sinds 1 juli 2020 wettelijk verplicht om GFT (groente-, fruit- en tuinafval), papier, metaal, kunststof, glas en elektronische apparatuur gescheiden in te zamelen. Vanaf oktober start de gemeente Uithoorn met het inzamelen van GFT. Teveel restafval In onze gemeente bestaat ongeveer de helft van het restafval uit GFT. … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: