Hollandse Avond 2022
Bijzonder concert van Projectkoor Ardore in Janskerk

Bijzonder concert van Projectkoor Ardore in Janskerk


Geplaatst op: 3 oktober 2021

Zondagmiddag 14 november vindt in de Janskerk aan het Janskerkplein in Mijdrecht een bijzonder concert plaats. Projectkoor Ardore voert dan zowel de ‘Misa Criolla’ als de complete ‘Misa por la Paz y la Justicia’ van de Argentijnse componist Ariel Ramírez uit.

De ‘Mis voor Vrede en Gerechtigheid’ wordt zelden in zijn geheel voor het voetlicht gebracht, maar de uiterst ervaren ‘Misa’-dirigent Ronald Becker durft het aan. Samen met de solisten Adriana Kegley (alt) en Alvaro Pinto Lyon (tenor), die worden begeleid door een koor van twintig ambitieuze zangers en vijf muzikanten die vrijwel één zijn met de Argentijnse cultuur en muziek. Een niet te missen ontmoeting van ingetogenheid, pure stemmen, Creoolse ritmes en hartstochtelijke Argentijnse klanken. Vuur en traditie spatten er vanaf.

 

De ‘Misa Criolla’, die Ramírez in 1964 componeerde, is één van de eerste missen die in een moderne taal geschreven werd. Tot 1963 mocht alleen Latijn gebruikt worden in de liturgie. Ramírez bracht de viering nog dichter bij de gelovigen door voort te bouwen op lokale muzikale tradities, met ritmes en instrumenten uit het Andesgebergte. Zoals de bombo (de Argentijnse trom) en de charango (de Indiaanse gitaar). Het resultaat is een meeslepende mis met typisch Argentijnse ritmes, die mensen over de hele wereld weet te raken.

 

Volgens de Stichting Argentijnse Muziek zag Ariel Ramírez zelf de ‘Misa por la Paz y la Justicia’, die hij componeerde toen Argentinië nog gebukt ging onder een militaire dictatuur, als zijn belangrijkste werk. In deze mis is de oproep tot vrede van nog groter belang dan het specifiek Zuid-Amerikaanse. Zo begint de mis met geweeklaag door het koor, eindigend met een gesproken Bijbeltekst uit Jeremia over ‘ouders die huilen om hun kinderen en geen troost meer vinden … want ze zijn er niet meer…’. Een verwijzing naar de ‘Dwaze Moeders’ die in Buenos Aires wekelijks op de Plaza de Mayo vroegen naar hun verdwenen kinderen.

Naast de vijf vaste misonderdelen bevat de ‘Misa por la Paz y la Justicia’ ook elementen als een preek en psalmen. De teksten zijn meest liturgisch en bijbels, aangevuld met een toespraak van Paus Johannes Paulus II in de homilía.

 

Het concert in de Janskerk in Mijdrecht begint zondagmiddag 14 november om 15.00 uur, er is geen pauze. Kaarten à € 17,50 voor volwassenen en € 8,75 voor kinderen tot en met 12 jaar zijn te bestellen via www.projectkoor-ardore.nl. Aanvankelijk zou dit concert gehouden worden op zondag 17 mei 2020, vanwege corona werd het echter afgelast. Kaarten die toen werden aangeschaft, zijn nog altijd geldig.

Dezelfde uitvoering van de ‘Misa Criolla’ en de ‘Misa por la Paz y la Justicia’ wordt vrijdagavond 12 november gegeven in de Kogerkerk in Koog aan de Zaan en zaterdagavond 13 november in de Vondelkerk in Amsterdam. De aanvang op beide avonden is 20.30 uur.


Laatst bewerkt op: 3 oktober 2021 22:28

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Bijzonder concert van Projectkoor Ardore in Janskerk

Zondagmiddag 14 november vindt in de Janskerk aan het Janskerkplein in Mijdrecht een bijzonder concert plaats. Projectkoor Ardore voert dan zowel de ‘Misa Criolla’ als de complete ‘Misa por la Paz y la Justicia’ van de Argentijnse componist Ariel Ramírez uit. De ‘Mis voor Vrede en Gerechtigheid’ wordt zelden in … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: