Hollandse Avond 2022
Week van de Toegankelijkheid: Uit en Thuis

Week van de Toegankelijkheid: Uit en Thuis


Geplaatst op: 5 oktober 2021

We kunnen er weer meer op uit. En dat is fijn, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de Week van de Toegankelijkheid wordt aandacht gevraagd voor toegankelijke winkels, horeca, sportaccommodaties en buitenruimtes. Maar ook voor digitale toegankelijkheid. Want iedereen moet mee kunnen doen: uit en thuis.

Wethouder Wilma Alink van Zorg: “Meedoen is voor onze gemeente heel belangrijk. We proberen te zorgen voor verbeteringen in zowel de binnen- als de buitenruimtes in Aalsmeer en Kudelstaart. Dat gaat helaas niet van de ene op de andere dag, maar er wordt aan gewerkt. Ik hoop dat de Week van de Toegankelijkheid ook zorgt voor extra bewustwording bij onze ondernemers en verenigingen. Uiteindelijk willen we naar een gemeente waar iedereen overal mee kan doen. Daarom werken we ook samen met ervaringsdeskundigen in de werkgroep ‘Inclusief en toegankelijk Aalsmeer’. Zij helpen ons de gemeente toegankelijker te maken.”

Toegankelijke speelplaatsen

Een van de ervaringsdeskundigen is Liesbeth Dun, moeder van Lotte. Lotte is ernstig meervoudig beperkt, maar speelt natuurlijk wel graag met haar vriendjes en vriendinnetjes in de buurt. Omdat de buurtkinderen willen dat Lotte nog beter mee kan doen, hebben zij eerder dit jaar handtekeningen verzameld voor toegankelijke speelplaatsen. Die handtekeningen bood Liesbeth samen met dorpsraadvoorzitter Jaap Overbeek aan bij de wethouder.

Inmiddels wordt bij iedere speeltuinrenovatie gekeken naar mogelijkheden voor toegankelijke speeltoestellen en heeft de gemeente bij de Copernicusstraat, waar Lotte het vaakst speelt, een vogelnestschommel geplaatst. Ook de initiatiefnemers van Speeltuin Clematisstraat zijn bezig ‘hun’ speeltuin toegankelijk te ontwerpen. Voor de Copernicusstraat kijken Liesbeth en haar man Jakob nog naar mogelijkheden voor crowdfunding en andere fondsen zodat hier ook een toegankelijke draaimolen geplaatst kan worden.

Samen voor een toegankelijkere gemeente

Liesbeth: “Ik ben blij dat er steeds meer aandacht komt voor toegankelijkheid, maar we zijn er nog lang niet. Op sommige plaatsen is het al lastig om met een kinderwagen te lopen of naar binnen te gaan, stel je voor hoe moeilijk het dan is als je in een rolstoel zit of als je bijvoorbeeld slechtziend bent. Maar vele handen maken licht werk. Als iedereen wat vaker nadenkt over hoe een bijvoorbeeld een restaurant of natuurgebied zou zijn voor mensen met een handicap en hoe daar beter rekening mee gehouden kan worden en bijvoorbeeld niet meer parkeert voor een verlaagde stoeprand. Dan kunnen we samen een hoop verbeteren.


Laatst bewerkt op: 5 oktober 2021 12:50

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Week van de Toegankelijkheid: Uit en Thuis

We kunnen er weer meer op uit. En dat is fijn, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de Week van de Toegankelijkheid wordt aandacht gevraagd voor toegankelijke winkels, horeca, sportaccommodaties en buitenruimtes. Maar ook voor digitale toegankelijkheid. Want iedereen moet mee kunnen doen: uit en thuis. Wethouder Wilma Alink van … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: