001 - Week van de ontmoeting
Aftrap herdenking Rampjaar 1672

Aftrap herdenking Rampjaar 1672


Geplaatst op: 18 oktober 2021

Op woensdagavond 27 oktober houdt Rampjaardeskundige Luc Panhuysen op uitnodiging van historische verenging De Proosdijlanden een lezing over de omstandigheden van dit belangrijke geschiedenisjaar, waarvan in 2022 de herdenking 350 jaar plaatsvindt. Aanvang van de lezing is 20.00 uur in de Willisstee in Wilnis.

In 1672 werd de Nederlandse Republiek onder de voet gelopen door het leger van de Franse koning Lodewijk XIV en diens bondgenoten. De overmacht was enorm en het strijdverloop rampzalig, niettemin wisten de Nederlander zich staande te houden. Rampjaar 1672, toen Nederland redeloos, reddeloos en radeloos was, wordt volgend jaar grootschalig herdacht. In aanloop naar de 350ste verjaardag van deze historische episode houdt Luc Panhuysen op 27 oktober als voorproefje op de herdenking een lezing voor de Historische Vereniging Proosdijlanden.

Luc Panhuysen is bekend van onder andere zijn boek Rampjaar 1672. Hoe de Republiek aan de ondergang ontsnapte. Dit boek, maar ook Oranje tegen de Zonnekoning. De strijd tussen Willem III en Lodewijk XIV om Europa belandde op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs. Zijn boeken worden ieder jaar herdrukt. De Ware Vrijheid: de levens van Johan en Cornelis de Witt beleeft inmiddels de 13e druk. Na afloop van de lezing zijn boeken van Panhuysen (gesigneerd) te koop.

In de lezing over het Rampjaar komen alle grote en belangrijke feiten van die periode voorbij, maar worden ook bepaalde misvattingen onder de loep genomen. Ook zal nader worden ingegaan op de beleving van de inwoners die alle rampspoed ondergingen. De beroemde waterlinie redde het land. Gevolg was wel dat de Republiek in tweeën werd gedeeld in een vrij en een overheerst gebied. Het scheelde nogal of je in die jaren in Holland woonde, veilig achter de waterlinie, of in de door de Fransen of Munstersen bezette gebieden. Weliswaar heerste er paranoia in Den Haag en Amsterdam, maar er waren geen vijandelijke soldaten die de voordeur intrapten en de huisraad plunderden. In de bezette gebieden was de werkelijkheid een andere. Breukelen bijvoorbeeld kreeg zwaar onder de Fransen te lijden. Te lang is in de geschiedschrijving het Rampjaar vanuit Hollands perspectief bekeken. Luc Panhuysen zal proberen daarin tijdens zijn lezing verandering in te brengen.

Grote tentoonstelling In de maanden juli tot en met oktober 2022 is er onder auspiciën van de historische vereniging De Proosdijlanden een reeks tentoonstellingen in de R.K.-kerk Het Heilig Hart van Jezus aan de Kerklaan in Vinkeveen. Naast uitgebreide aandacht voor het Rampjaar 1672 en de Oude Hollandse Waterlinie komen er lezingen over diverse deelexposities en de regionaal bekende plekken, waar de

ontwikkelingen van het Rampjaar zich afspeelden. Dit alles wordt aangevuld met een reeks artikelen in het kwartaalblad van de vereniging: De Proosdijkroniek.


Laatst bewerkt op: 18 oktober 2021 15:51

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Aftrap herdenking Rampjaar 1672

Op woensdagavond 27 oktober houdt Rampjaardeskundige Luc Panhuysen op uitnodiging van historische verenging De Proosdijlanden een lezing over de omstandigheden van dit belangrijke geschiedenisjaar, waarvan in 2022 de herdenking 350 jaar plaatsvindt. Aanvang van de lezing is 20.00 uur in de Willisstee in Wilnis. In 1672 werd de Nederlandse Republiek … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: