Zelfs wethouder noemt de vuilnisbakchip in De Ronde Venen een puinhoop

Zelfs wethouder noemt de vuilnisbakchip in De Ronde Venen een puinhoop


Geplaatst op: 22 oktober 2021

In De Ronde Venen staan al wekenlang vuilnisbakken buiten te wachten om gechipt te worden. Inwoners zijn gefrustreerd. Ze krijgen brieven en stickers die ze niet begrijpen en staan lang in de wacht bij de telefonische helpdesk. Op straat liggen overgebleven stukjes plastic van het chippen. Wethouder Cees van Uden (Afval) geeft het toe aan de telefoon: "Het is een puinhoop."

Hij baalt van de chaos en onduidelijkheid rondom het chippen, als wethouder én als inwoner. Ook zijn container had een week geleden al gechipt moeten zijn. "Er is veel niet goed gegaan, dat is heel erg vervelend. Daar moet ik m'n verantwoordelijkheid voor nemen."

Hij legt uit dat de oorspronkelijke planning was om de vuilniscontainers in de zomer te chippen. Vandaar dat bovenaan de brief die verstuurd is aan de 19.000 huishoudens nog altijd de datum 27 mei staat. Nu het project begonnen is verloopt het chaotisch. "Er zijn mensen uitgevallen en er is veel regen. Ook zijn er meer oude containers dan ingeschat." Hij klink vermoeid. "Deze samenloop van omstandigheden heeft ervoor gezorgd dat het een grote puinhoop is."

Heeft u een chipnest?

Dat heeft ook Daphne Bluemink uit Wilnis gemerkt. Ze heeft al meerdere keren gebeld naar de helpdesk van DBICS, de firma die het chippen in opdracht van de gemeente verzorgd. Laat 'm nog maar een week staan, kreeg Daphne te horen na haar eerste belletje. Inmiddels staat haar vuilnisbak al tweeëneenhalve week buiten.

De communicatie over het chippen verloopt stroef. Alleen in de gemeente-app kon ze informatie vinden, vaak te laat. Zo kwam er op 7 oktober bericht dat het chippen van de geplande vuilnisbakken op 4, 5 en 6 oktober uitliep.

Op 20 oktober belt ze nog maar eens. Sommige vuilnisbakken in haar straat hebben inmiddels een chip. Die van haar niet. Ze zijn al twee keer langs gereden. Een medewerker zegt dat haar vuilnisbak geen chipnest bevat. "Maar wij hebben wél een chipnest", zegt Daphne. Ze heeft een moderne vuilnisbak waar de chip in past. "Dus nu moeten we wachten op een nieuwe brief en komen ze later nog een keer langs om dat ding er in te frezen. Dat is dus helemaal niet nodig." Ze zucht. "Ik denk dat ze zich enorm vergist hebben in hoe lang het zou duren. Er is veel te krap gepland."

Dat beaamt wethouder Van Uden. Op dit moment zijn ze alleen nog in Mijdrecht bezig, vertelt hij. "Maar veel adressen hebben geen brief gehad, mensen zijn overgeslagen. Zoveel uitval is natuurlijk absoluut onwenselijk."

Afval scheiden

De chips worden gebruikt om bij te houden hoeveel containers er worden aangeboden en hoeveel kilo restafval wordt opgehaald. Volgens de gemeente zijn de chips bedoeld om een optimale ophaalroute te realiseren. Daphne denkt dat er andere redenen voor zijn. "Straks moeten we per leging of zelfs per kilo gaan betalen." Ze denkt niet dat deze maatregel afvalscheiding zal verbeteren. "Je hebt mensen die gewoon niet willen scheiden. Die gaan dat ook nu niet doen, maar die dumpen hun extra afval straks misschien wel in een andere bak."

"Eigenlijk moeten we gewoon grote containers neerzetten. Scheiden heeft niet zoveel zin", vindt Claudia uit Vinkeveen. "Andere gemeenten zijn ook afgestapt van scheiden." Ze stoort zich aan het huidige afvalbeleid, met name alle plastic zakken aan palen. "Heel vaak wordt de hele stoep geblokkeerd. Nu kan ik er wel omheen maar hoe is dat voor mensen met een rolstoel of kinderwagen?"

'Ongelofelijk boos'

Tijdens een wandeling zag Claudia overal op de stoep grijze stukjes plastic liggen. "Ik dacht: wat zie ik daar nou?" Het bleken de kapjes te zijn die uit de container gehaald worden om een chip te kunnen plaatsen. "Ik kan daar echt ongelofelijk boos om worden," zegt Claudia. "Burgers moeten het afval scheiden en de gemeente gooit het gewoon op straat."

Ze raapt er zoveel mogelijk op om weg te gooien, maar als haar zakken vol zitten ziet ze er nog altijd tientallen op straat liggen. Ze probeert de gemeente te bereiken, maar krijgt geen reactie. Ze begrijpt dat DBICS de vervuiler is, maar wat haar betreft is de gemeente uiteindelijk verantwoordelijk.

Wethouder Van Uden laat weten dat het niet de bedoeling is dat er na het chippen plastic afval op straat blijft liggen. Van Uden: "De uitvoering is niet gegaan zoals het had moeten gaan. Dat moeten ze natuurlijk opruimen."

Volgende week heeft hij een afspraak met het bedrijf om ervoor te zorgen dat de tweede ronde soepeler zal verlopen. "Het is duidelijk dat het beter moet."

 


Laatst bewerkt op: 22 oktober 2021 19:57

Bron: RTV Utrecht

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Zelfs wethouder noemt de vuilnisbakchip in De Ronde Venen een puinhoop

In De Ronde Venen staan al wekenlang vuilnisbakken buiten te wachten om gechipt te worden. Inwoners zijn gefrustreerd. Ze krijgen brieven en stickers die ze niet begrijpen en staan lang in de wacht bij de telefonische helpdesk. Op straat liggen overgebleven stukjes plastic van het chippen. Wethouder Cees van Uden … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: