Hollandse Avond 2022
College legt Transitievisie Warmte voor aan de gemeenteraad

College legt Transitievisie Warmte voor aan de gemeenteraad


Geplaatst op: 27 oktober 2021

De komende jaren wil het college inzetten op het besparen van energie en het isoleren van woningen en gebouwen. Dit beschrijft het college in de Transitievisie Warmte. De overheid heeft alle gemeenten de opdracht gegeven in 2021 een Transitievisie Warmte op te stellen. In dit plan staat hoe de gemeente overstapt van aardgas naar andere duurzame bronnen om te gaan koken en woningen te verwarmen. Benieuwd wat er in de Transitievisie Warmte staat? Lees het plan op www.duurzaamderondevenen.nl.

Wethouder Cees van Uden van Duurzaamheid: “Het is belangrijk dat de andere manieren om onze woningen te verwarmen betaalbaar en technisch haalbaar zijn. Daarom richten wij onze aandacht nu vooral op het goed isoleren van woningen en kantoren. Maar ook op energie besparen. Dit doen we samen met inwoners en ondernemers. Het gaat namelijk over hún woningen en kantoorgebouwen.”

Wat is een Transitievisie Warmte?

Alle gemeenten in Nederland schrijven in 2021 een Transitievisie Warmte. Dit is een beleidsdocument dat een eerste richting geeft aan de gebouwde omgeving zonder het gebruik van aardgas. Het geeft de route naar een duurzame gemeente weer. Hierbij geeft de gemeente aandacht aan de eerste 5 jaar (tot 2026). Ook beschrijft de gemeente de stappen tot 2040. Elke 5 jaar past de gemeente de Transitievisie Warmte aan waar dat nodig is. Zodat het plan steeds een duidelijker beeld schetst voor de lange termijn (2040). En biedt de gemeente nu al een actieperspectief voor de korte termijn.

Focus op het verlagen van energieverbruik in woningen

De afgelopen tijd sprak de gemeente met inwoners tijdens informatieavonden. Ook dacht een klankbordgroep mee over de Transitievisie Warmte. Hieruit bleek dat inwoners vooral wensen dat de gemeente zich de volgende 5 tot 10 jaar focust op het verlagen van het energieverbruik in woningen. Dit gebeurt door te isoleren en zuiniger om te gaan met elektriciteit. Maar ook door de overstap van koken op aardgas naar koken op inductie of door het aanleggen van vloerverwarming.


Laatst bewerkt op: 27 oktober 2021 09:00

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

College legt Transitievisie Warmte voor aan de gemeenteraad

De komende jaren wil het college inzetten op het besparen van energie en het isoleren van woningen en gebouwen. Dit beschrijft het college in de Transitievisie Warmte. De overheid heeft alle gemeenten de opdracht gegeven in 2021 een Transitievisie Warmte op te stellen. In dit plan staat hoe de gemeente … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: