Ambtsketen burgemeester Heiliegers aangepast

Ambtsketen burgemeester Heiliegers aangepast


Geplaatst op: 2 november 2021

De ambtsketen van de gemeente Uithoorn is vernieuwd. De ambtsketen, die burgemeester Heiliegers draagt bij officiële gelegenheden, moest worden aangepast aan de wijzigingen in het Uithoornse gemeentewapen. Zo’n wijziging komt heel weinig voor; de situatie is volgens de burgemeester zelfs uniek te noemen. “Ik ben er trots op namens de hele gemeenschap de nieuwe keten te mogen dragen.”

Hoge Raad van Adel

In het huidige gemeentewapen kwam een aantal aspecten, zoals de sierteelt in De Kwakel en de rivier de Amstel, onvoldoende tot uiting. Aspecten waar de gemeenschap veel waarde aan hecht. Daarom, en vanwege het 200-jarig bestaan van de gemeente Uithoorn, besloot de gemeenteraad tijdens een bijzondere raadsvergadering op 10 februari 2020 unaniem voor een officiële “aanvraag voor vermeerdering van het gemeentewapen” bij de Hoge Raad van Adel. De aanvraag werd goedgekeurd; in de raadsvergadering van vorige week donderdag zijn het nieuwe officiële gemeentewapen en de bijbehorende documenten door de Hoge Raad van Adel overhandigd.

Aanpassing ambtsketen

Nu het gemeentewapen is gewijzigd, moet natuurlijk ook de penning in de ambtsketen worden aangepast. Edelsmid Eric van Limpt uit Nieuw-Vennep werd uit 3 kandidaten verkozen om de aangepaste penning te maken. Van Limpt over zijn aanpak: “De vervanging van de zilveren plaat is in de vorm van een ronde penning van 40 mm. De roos in het gemeentewapen wordt uitgevoerd in roségoud en ligt op de penning. Het wapen wordt verdiept gegraveerd in de penning; de kroon wordt gegraveerd en daardoor krijgt de penning een driedimensionaal effect. De penning wordt omgeven door 200 balletjes. Ieder balletje staat symbool voor 1 jaar gemeente Uithoorn.”

“Deze gebeurtenis maken we niet elke dag mee,” reageert burgemeester Heiliegers. “Ik ben er trots op namens de hele gemeenschap de nieuwe keten te mogen dragen. Ik zal dat te allen tijde doen met eer en respect.”

In zijn kunstcolumn ‘De schatten van Uithoorn en De Kwakel’ in de Nieuwe Meerbode van 3 november vertelt burgemeester Heiliegers meer over de wapenvermeerdering en de aanpassing van de keten. De gemeente Uithoorn heeft ook een filmpje over het onderwerp op haar Facebook-pagina geplaatst.


Laatst bewerkt op: 2 november 2021 11:22

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Ambtsketen burgemeester Heiliegers aangepast

De ambtsketen van de gemeente Uithoorn is vernieuwd. De ambtsketen, die burgemeester Heiliegers draagt bij officiële gelegenheden, moest worden aangepast aan de wijzigingen in het Uithoornse gemeentewapen. Zo’n wijziging komt heel weinig voor; de situatie is volgens de burgemeester zelfs uniek te noemen. “Ik ben er trots op namens de … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: