Hollandse Avond 2022
Hoe zou een duurzame gemeente eruit kunnen zien?

Hoe zou een duurzame gemeente eruit kunnen zien?


Geplaatst op: 19 november 2021

Onderhandelingen op de klimaattop in Glasgow gaan voornamelijk over maatregelen nemen, uitstoot beperken en dingen opgeven. Dat klinkt als pijnlijk. Alsof het gaat over afscheid. Welvaart die minder wordt. Maar wie laat zien wat we ermee winnen? 
 
Als klimaatburgemeester laat ik graag zien wat we met goed en eerlijk klimaatbeleid winnen. Stel je voor: In elke wijk, dorp of buurt werken mensen samen aan een goede wereld. Je waardeert de buurt omdat je je niet alleen een inwoner, maar ook een mede-eigenaar voelt. Iedereen draagt immers bij. Je vindt elkaar rondom activiteiten zoals het onderhouden van voedselbossen en pluktuinen, sport en cultuur, het repareren van kleding en spullen en het samen werken aan de verduurzaming van onze huizen. Je hebt weinig energiekosten meer dankzij gedeelde duurzame opwekking. De mensen zijn mede-eigenaar van schone energieprojecten en er is een groenfonds voor de omgeving. Er is een focus ontstaan op welzijn. Mensen kunnen minder gaan werken omdat ze ook minder geld nodig hebben. Het effect is dat mensen minder eenzaam zijn, meer buiten zijn, meer bewegen en gelukkiger zijn. 
 
Zo stel ik mij gemeente De Ronde Venen voor. Ik zal komend jaar hieraan werken als klimaatburgemeester, maar ook als Energieke Rondevener. Ik nodig iedereen uit om zich aan te sluiten bij dit snel groeiend platform. Volgende week verschijnt in De Groene Venen het Energie magazine van de Energieke Rondeveners. Daarin staat wat je thuis kunt doen aan energie besparen en wat er allemaal in de buurt gebeurt op het gebied van duurzaamheid en energie. Doe mee met een van de initiatieven en bouw samen aan de beste gemeente die we onze kleinkinderen kunnen bieden.
www.energieke-rondeveners.nl 


Laatst bewerkt op: 19 november 2021 08:31

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Hoe zou een duurzame gemeente eruit kunnen zien?

Onderhandelingen op de klimaattop in Glasgow gaan voornamelijk over maatregelen nemen, uitstoot beperken en dingen opgeven. Dat klinkt als pijnlijk. Alsof het gaat over afscheid. Welvaart die minder wordt. Maar wie laat zien wat we ermee winnen?  Als klimaatburgemeester laat ik graag zien wat we met goed en eerlijk klimaatbeleid winnen. … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: