Hollandse Avond 2022
Klassieke TV-spelshows die je online kunt spelen

Klassieke TV-spelshows die je online kunt spelen


Geplaatst op: 14 december 2021

Al vanaf de allereerste uitzending op in 1956 hechtte de Nederlandse televisie belang aan amusement. De berichtgeving begon die dag met een schaaktweekamp tussen Jan Hein Donner en uitdager Max Euwe. Euwe won het spel met gemak; wat had je anders verwacht van een voormalig wereldkampioen? Misschien vind je nog wel één van zijn vele boeken bij Mondria of The Read Shop in Mijdrecht of bij Bruna in Uithoorn. Na de nieuwsuitzending konden de 500 kijkers die Nederland toen rijk was ook al genieten van het eerste tv-spel "De Toverspiegel". Het ging letterlijk en figuurlijk over "ver zien". 
 
Spelletjes op tv zijn vandaag de dag nog altijd even populair, maar velen zijn het erover eens dat het huidige aanbod niet zo goed is als de klassiekers van weleer. Het goede nieuws is wel dat je veel van de programma's die je je uit je jeugd herinnert online kunt spelen. 
 
Boggle 
Boggle was vanaf 1989 ongeveer 17 jaar lang op de buis thuis te volgen. Je krijgt 16 dobbelstenen met letters en moet binnen een vaste tijdsspanne zoveel mogelijk woorden maken van letters die aan elkaar grenzen. Je vindt vele versies van dit spel op het web, vaak onder andere namen zoals Wordshake, Ruzzle, Bananagrams, Bookworm en Puzzlage. Ben je niet zeker van een woord, dan kun je stiekem ook één van de talloze hulpprogramma's gebruiken die er op het internet bestaan. 
 
Dayzer's Donderdag 
De oorspronkelijke naam van dit spel is Jeopardy! (inclusief het uitroepteken). Het kwam in Nederland op tv vanaf 2002 en was in Vlaanderen populair in de jaren 1990 onder de naam "Waagstuk". In deze kennisquiz moet je de juiste vraag reconstrueren aan de hand van het gegeven antwoord. Als je dit soort hersenkronkels leuk vindt, dan zijn er verscheidene websites die het spel aanbieden, zoals Jeopardy Arkadium, Jeopardy! Trivia Quiz Game, Jeopardy Labs en Playfactile. De meeste programma's zijn gratis of kosten slechts enkele dollars. 
 
Rad van Fortuin 
Ze noemen het "America's Game", maar "Het rad van fortuin" was ook een steunpilaar van de RTL4-roosters in de jaren '90 en maakte Hans van der Togt tot een begrip. De ontwikkelaars bij IGT hebben het omgetoverd tot één van de meest stijlvolle online gokkasten. De potentiële prijzen in Wheel of Fortune Triple Extreme Spin zijn zelfs groter dan de originele tv jackpots! 
 
Wie wordt miljonair? 
Dit speel komt oorspronkelijk uit Groot Brittannië waar het "Who Wants to Be a Millionaire?" heet. Het bestaat in talloze apps maar je vindt nog meer vragen op het platform Kahoot! Miljoenen ga je er niet mee winnen, maar het is leuk je hersenen te trainen. 
 
Blokken 
Eén van de spelletjes die door Nederlanders het meest bekeken wordt, komt van onze zuiderburen, namelijk Blokken. De combinatie van quizvragen en Tetris is een succesformule die al 27 seizoenen massaal kijkers trekt. De eerste aflevering dateert in 1994. 


Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Klassieke TV-spelshows die je online kunt spelen

Al vanaf de allereerste uitzending op in 1956 hechtte de Nederlandse televisie belang aan amusement. De berichtgeving begon die dag met een schaaktweekamp tussen Jan Hein Donner en uitdager Max Euwe. Euwe won het spel met gemak; wat had je anders verwacht van een voormalig wereldkampioen? Misschien vind je nog wel één van zijn vele boeken bij Mondria of The Read Shop in Mijdrecht of … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: