001 - Hema
ChristenUnie-SGP: Aanpassen belasting verordeningen een treurige vertoning

ChristenUnie-SGP: Aanpassen belasting verordeningen een treurige vertoning


Geplaatst op: 17 december 2021

Het vaststellen van verordeningen is misschien wel het saaiste onderwerp in de politiek, maar van bijzonder groot belang voor de inwoner. En daarom moet het zorgvuldig en foutloos gebeuren. En dat is met betrekking tot de belastingverordeningen in De Ronde Venen niet het geval.

 

Via de belastingverordeningen wordt geregeld welk prijskaartje er hangt aan de diensten die de gemeente aan haar inwoners levert. Wat betaald u aan OZB of voor het afval. Wat kost een bouwvergunning of een huwelijk. Omdat het direct de portemonnee van de inwoner raakt, moet dit uiterst zorgvuldig gebeuren. Voor het heffen van belastingen en leges moeten de verordeningen uiterlijk op 31 december zijn aangepast.

Nadat we de afgelopen jaren al bij herhaling zagen dat er fouten in de verordeningen zaten, die soms op het laatste moment (voor het einde van het jaar) werden ontdekt. Daarom was de ChristenUnie-SGP bijzonder alert op de voorstellen van het college die we eind november ontvingen.

Al bij de technische vragen bleken er fouten in de stukken te zitten, tijdens de politieke commissie van 2 december kwamen nog meer fouten boven tafel. Aanleiding voor fractievoorzitter Wim Stam om de wethouder indringend te vragen extra controles uit te voeren voor de raadsvergadering.

Maar ook in de periode tussen de commissie en de raad bleken er nog diverse fouten boven tafel te komen. Ook nadat het college had aangeven alle stukken grondig nagelopen te hebben, ontdekte de ChristenUnie-SGP nogmaals fouten in de stukken. Oude teksten uit eerdere concepten doken ineens weer op en amendementen waren ineens niet meer verwerkt. “Niet zo verwonderlijk als je beseft dat de documenten niet eens een titel, versie aanduiding, datum of paginanummer bevatten” aldus Stam. “Dan is het versiebeheer natuurlijk ook een drama” is zijn conclusie.

Voor de ChristenUnie-SGP reden om een motie van treurnis over de gang van zaken in te dienen.

De wethouder nam de vlucht naar voren door bij aanvang van de behandeling toe te geven dat het allemaal niet goed verlopen was en dat het zeker anders moest (wat we eerdere jaren ook al gehoord hadden). Dat en de diezelfde middag toegezonden memo met onder andere informatie over aanpassing van de werkwijze in het komende jaar, wat voor de coalitie van CDA, VVD en D66 kennelijk voldoende om de wethouder de hand boven het hoofd te houden en de motie dus niet te steunen.

“Voor de ChristenUnie-SGP telt niet de wethouder, maar de kwaliteit van het proces en de deugdelijkheid van de verordeningen” stelt Stam. Hopelijk heeft deze discussie zoveel losgemaakt, dat nu eindelijk het roer in de ambtelijke organisatie en bij het college om gaat en we voor de komende jaren verschoond blijven van deze onnodige toestanden.


Laatst bewerkt op: 17 december 2021 07:03

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

ChristenUnie-SGP: Aanpassen belasting verordeningen een treurige vertoning

Het vaststellen van verordeningen is misschien wel het saaiste onderwerp in de politiek, maar van bijzonder groot belang voor de inwoner. En daarom moet het zorgvuldig en foutloos gebeuren. En dat is met betrekking tot de belastingverordeningen in De Ronde Venen niet het geval.   Via de belastingverordeningen wordt geregeld … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: