Hollandse Avond 2022
Interview met Edwin Reder, de nieuwe hoofdtrainer van KDO 1 volgend seizoen

Interview met Edwin Reder, de nieuwe hoofdtrainer van KDO 1 volgend seizoen


Geplaatst op: 20 december 2021

Nadat Mark Wietsma begin december jl. bij KDO had aangegeven volgend seizoen hoofdtrainer te gaan worden van zaterdag eersteklasser Roda’46, is er in De Kwakel snel gehandeld om een geschikte opvolger te vinden. Na goed overleg met de spelersgroep, de staf en bestuur is er resoluut besloten om Edwin Reder, de huidige trainer van KDO 2, door te schuiven als hoofdtrainer. Het is een zeer opmerkelijke samenloop van omstandigheden geworden. Op 17 december jl. belde ik (Paul Hogerwerf) Edwin op voor een interview.

Allereerst gefeliciteerd met je promotie Edwin. Is dit het scenario waarop je hebt gehoopt?
Ja, uiteindelijk wel, want mijn doel was om volgend seizoen weer hoofdtrainer te worden, hetzij van KDO of elders. Toen Mark zijn vertrek twee weken geleden aankondigde, heb ik vooral met Maurice Bartels veel contact en positieve gesprekken gehad. Hieruit bleek dat er veel vertouwen in mij was binnen KDO en duurde het niet lang voordat we eruit waren met elkaar. Binnen KDO is er altijd open en eerlijke communicatie geweest over de interne doorgroeimogelijkheden. Ik heb het prima naar mijn zin in De Kwakel, er komt een goede jeugdlichting aan en ik zie het als mooie uitdaging om deze jongens nog beter te gaan maken.

Heb je ook aanbiedingen van andere clubs ontvangen?
Ja, ik heb recent een aanbieding gekregen om bij een andere club per direct hoofdtrainer te worden.
Zij konden mij alleen geen zekerheid bieden dat ik volgend seizoen ook het eerste elftal zou leiden. Deze boot heb ik afgehouden en uiteindelijk ben ik blij dat alles op zijn plaats valt bij KDO.

Met Mark heb je twee jaar goed kunnen samenwerken. Wat ga je hetzelfde doen als Mark?
In grote lijnen komen onze visies overeen. Denk hierbij aan de manier van trainen in twee groepen, het creëren van saamhorigheid en de wijze van verdedigen en aanvallen. Net als Mark ben ik zeer tevreden over de grote en goede begeleidingstaf rondom de selectie. Bij het tweede hebben wij bijvoorbeeld ook al gebruk gemaakt van videobeelden. Vanuit KDO is er onlangs geinvesteerd in een nog beter videosysteem, wat echt leidt tot meer bewustwording van de spelers. Spelers komen zelf met antwoorden, herkennen situaties vaker en zichtbaar zie je verbeteringen in het positiespel.

Wat wil je anders gaan doen dan Mark?
Van nature speel ik graag aanvallend voetbal vanuit het 4-3-3 systeem. Hierdoor bepaalt mijn team het spel en wordt er snel druk gezet op de tegenstander. Dit is wel afhankelijk van het type tegenstander, maar nu speel ik met het tweede alleen maar 4-3-3. Mark is iets behoudender, maar tactisch slim.

Hoe ziet de selectie er volgend seizoen uit?
Daar kan ik nog niet zoveel over vertellen. In de komende periode gaan we, met name met de oudere spelers in de selectie, gesprekken inplannen om vorm te geven aan de groep van volgend seizoen.
Vanuit het onder de 19 team zullen er in ieder geval een aantal jongens gaan doorstromen. Ik ben nu ook de trainer van het onder de 23 team en zie veel potentie in deze gretige groep.

Kunnen we versterkingen van buitenaf verwachten?
Nee en dit is ook niet gebruikelijk bij KDO. Bovendien is het bij de clubs waar ik voorheen heb gewerkt als hoofdtrainer (SVW’27 uit Heerhugowaard en De Foresters uit Heiloo), de reisafstand simpelweg te groot.

Zijn er spelers die uit het 2e op korte termijn de overstap naar het 1e kunnen maken?
Een tweetal spelers die vorig seizoen bij mij in het tweede hebben gespeeld, hebben de overstap dit seizoen reeds gemaakt. Kenmerkend voor jonge spelers is dat zij uitstekende wedstrijden afwisselen met mindere duels. Dit vind ik logisch vanwege hun leeftijd en kwaliteitsverschil met het jeugdvoetbal. In mijn huidige tweede teams dicht ik een paar spelers ook wel kansen toe. Door het spelen van meerdere senioren wedstrijden zullen zij hopelijk op termijn kunnen aansluiten bij het eerste elftal.

Heb je al doelstellingen bepaald voor KDO 1 voor volgend seizoen?
De teams die nu in de competitie van het eerste zitten ken ik vrij goed. Met het huidige splersmateriaal zou een plek bovenin middenmoot dit seizoen zeer goed zijn. Volgend seizoen gaan er een aantal clubs de overstap maken naar het zaterdagvoetbal maken, waardoor de reisafstanden waarschijnlijk groter gaan worden op zondag. Bovendien is mijn selectie nog niet rond, waardoor ik het nu houd op handhaving in de tweede klasse.

Heb je in de afgelopen jaren nog trainersopleidingen gevolgd?
Ja, absoluut. In 1999 heb ik mijn TC1 diploma behaald en om mijn licentie hiervoor te behouden, dien ik elk jaar een aantal licentiepunten te halen. Zo heb ik recent een online training gevolgd over interne scouting binnen een voetbalvereninging. Ook in de komende maanden zal ik enkele online curssessen gaan volgen om mij door te blijven ontwikkelen.

Wil je nog wat over je leven naast KDO vertellen?
Ja, zeker, want in het dagelijks leven ben ik verkoopadviseur bij Van Poelgeest BMW & MINI. Bovendien ben ik reeds 20 jaar getrouwd, ben 46 jaar, heb ik 3 kinderen en woon en werk in Heemstede.

Tot slot, wat vind je van de organisatie KDO?
KDO vind ik een heerlijke organisatie in om te kunnen werken. De kantine is altijd open als dat mag en de faciltieiten zijn er uitstekend. Er is veel medewerking binnen de vereniging, de velden liggen er top bij en op donderdagavond is het altijd gezellig met een hapje en een drankje erbij.

De tekst is geschreven door: Paul Hogerwerf


Laatst bewerkt op: 20 december 2021 10:16

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Interview met Edwin Reder, de nieuwe hoofdtrainer van KDO 1 volgend seizoen

Nadat Mark Wietsma begin december jl. bij KDO had aangegeven volgend seizoen hoofdtrainer te gaan worden van zaterdag eersteklasser Roda’46, is er in De Kwakel snel gehandeld om een geschikte opvolger te vinden. Na goed overleg met de spelersgroep, de staf en bestuur is er resoluut besloten om Edwin Reder, … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: