001 -Family

Rondleiding op Fort Abcoude


Geplaatst op: 9 augustus 2011

Het Fort Abcoude kan op zaterdag 13 augustus 2011 weer bezocht worden.

Het aan de Molenweg 19 te Abcoude gelegen fort is dan open voor bezoekers vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. De laatste rondleiding is om 16.00 uur.
Na het passeren van het kanon en de brug, een replica van de oorspronkelijke brug worden tijdens de rondleiding onder andere de kruitmagazijnen, de expositieruimte en het gerenoveerde oostelijk oreillon bezocht. De rondleiders besteden tijdens de rondleidingen ook aandacht aan de op het fort aanwezige bijzondere fauna en flora.

Tevens wordt bezocht tijdens de rondleiding een uitkijkplatform, waarmee men het inundatiegebied van het Fort Abcoude ten oosten van Abcoude tot aan Fort Nigtevecht kan overzien.

Het Fort Abcoude is een van de tweeënveertig forten van de Stelling van Amsterdam.

Het fort is het eerst gebouwde fort van deze stelling. Het tussen 1883 en 1886 gebouwde fort zou als bouwmodel dienen voor de overige forten van de Stelling van Amsterdam.

Het fort verloor echter meteen na de oplevering zijn functie als artilleriefort door de uitvinding van de brisantgranaat. Er is toen een ander bouwmodel voor de overige forten ontwikkeld. Het fort heeft gedurende de Eerste Wereldoorlog als infanteriefort gefunctioneerd.
Het Fort Abcoude staat als monument op de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO.

Voorts is op het buitenfort het in de genieloods gevestigd paviljoen van het viscentrum open voor de bezoekers van het fort.

In de maand september is het fort open voor bezoekers op zaterdag en zondag 10 en 11 september 2011 (Open Monumentendagen) en zondag 25 september 2011 (Fortendag) vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Rondleiding op Fort Abcoude

Het Fort Abcoude kan op zaterdag 13 augustus 2011 weer bezocht worden. Het aan de Molenweg 19 te Abcoude gelegen fort is dan open voor bezoekers vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. De laatste rondleiding is om 16.00 uur.Na het passeren van het kanon en de brug, een replica van … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: