Karwei
Tips voor mantelzorgers in ontroerend verhaal

Tips voor mantelzorgers in ontroerend verhaal


Geplaatst op: 17 januari 2022

Mantelzorgers zijn onmisbaar in de zorg. Ze zorgen ervoor dat geliefden of bekenden in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen en moeten daar zelf energie en tijd voor opofferen. De zorg voor een naaste vergt veel, zeker in coronatijd. Dat blijkt ook uit het verhaal van mantelzorger Netty Verbeek uit Abcoude. Gemeente De Ronde Venen en Tympaan-de Baat tekenden haar ervaringen op in een boekje, in de hoop dat collega-mantelzorgers zich herkennen en gesteund voelen. Ook geeft ze tips. Haar belangrijkste: durf hulp te vragen.

‘Dat gevoel van liefde verdwijnt nooit’ is de titel van het ontroerende verhaal van Netty Verbeek over de mantelzorg voor haar partner Jan Luttikhuis. Nadat Jan al enkele jaren geheugenproblemen had, volgde in 2017 de diagnose ziekte van Alzheimer. Dat leverde de nodige beperkingen op. Voor Jan én voor Netty. Maar het echtpaar richtte zich vooral op de dingen die ze nog wel konden doen. Zo genoten ze van de dagelijkse wandeling over de Voordijk in Abcoude.

Aanpassen aan de beperkingen

Alzheimer is een progressieve ziekte. Dat betekent steeds aanpassen aan nieuwe beperkingen. Daar kwamen de afgelopen jaren de coronamaatregelen bij. Jan ging 4 dagen per week naar de dagopvang. Toen deze sloot kwam alle zorg op Netty neer. Gelukkig stonden buren en vrienden klaar om haar te helpen. Een van haar tips aan andere mantelzorgers is dan ook: “Durf buren, bekenden en minder bekenden om hulp te vragen.” Door hulp te vragen wordt het werk van de mantelzorger verlicht. Een andere belangrijke tip van Netty: “Blijf goed voor jezelf zorgen. Als je niet goed in je vel zit, kun je niet goed voor de ander zorgen.”

Sinds voorjaar 2020 woont Jan in een verzorgingshuis. Toch genieten Jan en Netty nog van elkaars gezelschap. Want, zo zegt Netty: “Dat gevoel van liefde verdwijnt nooit.”

Steun voor andere mantelzorgers

Wethouder Alberta Schuurs (Ouderen en Gezondheid) was ontroerd om te lezen over de liefdevolle band tussen Jan en Netty, die ondanks de dementie sterk blijft.. “Bij Mantelzorg De Ronde Venen en stichting Tympaan-de Baat staan medewerkers klaar om mensen met dementie en hun mantelzorgers te helpen. Maar het blijft een zware weg om af te leggen. Ik hoop dat dit verhaal mensen in vergelijkbare situaties troost en steun biedt.”

Het boekje ‘Dat gevoel van liefde verdwijnt nooit’ is gratis verkrijgbaar op het gemeentehuis en op het kantoor van Tympaan-de Baat, Kerkvaart 2 in Mijdrecht.

RTV Ronde Venen zendt vanaf woensdag 19 januari een interview uit met Netty Verbeek, aansluitend aan het programma Nieuwsronde


Laatst bewerkt op: 28 februari 2022 10:33

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Tips voor mantelzorgers in ontroerend verhaal

Mantelzorgers zijn onmisbaar in de zorg. Ze zorgen ervoor dat geliefden of bekenden in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen en moeten daar zelf energie en tijd voor opofferen. De zorg voor een naaste vergt veel, zeker in coronatijd. Dat blijkt ook uit het verhaal van mantelzorger Netty Verbeek uit … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: