001 -Family

Sterke afname aantal faillissementen in regio westelijk Utrecht


Geplaatst op: 8 augustus 2011

Regio - Het aantal faillissementen in de regio westelijk Utrecht is sterk afgenomen. Gingen er in de eerste helft van 2010 49 bedrijven failliet, de eerste zes maanden van 2011 waren dit er 29. Dit blijkt uit de faillissementcijfers van de KvK Midden-Nederland.

De afname van het aantal faillissementen is het sterkst in de gemeenten Stichtse Vecht (van 18 naar 6) en Woerden (van 20 naar 8). De gemeente Oudewater daalt van 1 faillissement in de eerste helft van 2010, naar 0 faillissementen in deze periode in 2011. In de gemeenten De Ronde Venen, Lopik en Montfoort is een zeer lichte stijging van het aantal faillissementen te zien.

Hoewel het aantal faillissementen in westelijk Utrecht over het geheel genomen is gedaald, is het aantal verloren arbeidsplaatsen juist gestegen van 231 in de eerste helft van 2010, naar 321 in de eerste helft van 2011. Dit laat zien dat de bedrijven die failliet zijn gegaan in 2011 gemiddeld groter zijn dan de bedrijven die in 2010 omvielen. Met name het faillissement van bouwbedrijf Midreth in De Ronde Venen drukte met een verlies van 160 arbeidsplaatsen zwaar op de werkgelegenheidscijfers. Overigens zijn niet alle banen bij dit bedrijf verloren gegaan. Andere bedrijven nemen activiteiten over en nemen nieuwe werknemers aan uit de bedrijven die failliet zijn gegaan.

Ook in de rest van Midden-Nederland is het aantal faillissementen in de eerste helft van 2011 gedaald ten opzichten van de eerste helft van 2010. Toch zijn er ook verschillen; zo is in Rivierenland het aantal verloren arbeidsplaatsen gedaald, terwijl in het stedelijk gebied Utrecht het aantal verloren arbeidsplaatsen juist fors is gegroeid door een aantal grote faillissementen in de adviesdiensten.

De daling van het aantal faillissementen in westelijk Utrecht laat een herstel van de lokale economie zien. Toch blijft waakzaamheid van belang, vindt Peter Ewalts, accountmanager Utrecht-West bij de KvK Midden-Nederland. "Een stimulerend ruimtelijk-economisch beleid van gemeenten draagt bij aan het versterken van de lokale bedrijvigheid. Bedrijven hebben er belang bij dat gemeenten tijdig nieuwe ruimte beschikbaar stellen. Recente onderzoeken van de provincie en gemeenten tonen de urgente behoefte aan bedrijfsruimte aan. Bedrijven hebben gemeenten hierbij meer dan nodig. Ook het gunnen van opdrachten aan lokale bedrijven helpt de lokale economie verder. Dit is bovendien van groot belang voor behoud en groei van de werkgelegenheid."

De Kamer van Koophandel Midden-Nederland ijvert voor een gezond economisch klimaat in de regio, juist in tijden van crisis. Ondernemers in zwaar weer kunnen voor een adviesgesprek terecht bij ondernemersadviseur Robert Barendse voor de regio Utrecht (T. 030-2396 668) en Hans Litjens voor de regio Rivierenland (T. 0344-637762).

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Sterke afname aantal faillissementen in regio westelijk Utrecht

Regio - Het aantal faillissementen in de regio westelijk Utrecht is sterk afgenomen. Gingen er in de eerste helft van 2010 49 bedrijven failliet, de eerste zes maanden van 2011 waren dit er 29. Dit blijkt uit de faillissementcijfers van de KvK Midden-Nederland. De afname van het aantal faillissementen is … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: