Afgelopen week gaf CDA raadslid Coos Brouwer een zwartboek met gevaarlijke verkeerssituaties aan Wethouder Alberta Schuurs. In het begin van de zomer organiseerde het CDA een online bijeenkomst met inwoners over de verkeersveiligheid in hun buurt. Uiteindelijk ontving het CDA meer dan 60 reacties van inwoners over onveilige verkeerssituaties in hun omgeving. Omdat de gemeente eerdaags aan de slag gaat met een nieuw verkeersplan heeft het CDA alle reacties gebundeld in een zwartboek. “Met deze input kan er een goede stap gezet worden om onze gemeente veiliger te maken voor o.a. fietsers en wandelaars,” aldus Brouwer.
Tekst: CDA De Ronde Venen
Het CDA raadslid heeft de afgelopen jaren steeds weer onveilige verkeerssituaties onder de aandacht van de Wethouder en haar ambtenaren gebracht. Daarbij kwam hij tot de ontdekking dat de werkwijze voor het maken van een beleidsplan eigenlijk op een andere manier zou moeten. Brouwer: “ Eerst zou men een goede inventarisatie moeten maken, samen met onze inwoners, van alle onveilige verkeerssituaties en dan kun je heel goed een prioriteitenlijst samenstellen. Zodat de gevaarlijkste situaties eerst aangepakt kunnen worden.
Bij het uitreiken van het zwartboek bleek dat Wethouder Schuurs wel wat voelt voor deze aanpak. Nu worden er veel te veel situaties, ad-hoc opgepakt omdat of raadsleden of inwoners deze onder de aandacht van de gemeente brengen. Er moet meer structuur in komen. Mede op voorstel van Coos Brouwer van het CDA zal deze aanpak deel uit maken van het nieuw te ontwikkelen beleidsplan.
Nog voor de verkiezingen zal de Wethouder Schuurs de raad informeren over de nieuwe aanpak voor het beleidsplan. Brouwer geeft als voorschot dat er dan gedacht moet worden aan hoe de inrichting van de weg is die een risico van ongevallen met zich meebrengt. Staan er paaltjes op het fietspad? Is een fietspad te smal? Is het 30 km/h-gebied goed ingericht? Het is zelfs zo dat de provincie Utrecht een subsidiepotje heeft als de aanpak is op basis van risico gestuurde analyses.
Brouwer heeft goede hoop dat werken met deze risicoanalyses werkt, want veel inwoners zijn gefrustreerd dat het in sommige situaties jaren duurt voordat er iets gedaan wordt om onveiligheid aan te pakken. Een voorbeeld hiervan is Rijksstraatweg in Baambrugge. Daar liggen talloze rapporten en zijn al even zovele overleggen geweest maar er is tot nu toe tot niets veranderd. De Baambrugse Zuwe in Vinkeveen is opnieuw geasfalteerd, daar zijn de drempels verwijderd maar zijn de oude zwarte palen blijven staan. En er zijn nog steeds enkele grote verkeersdossiers waar het college schijnbaar mee worstelt zoals bijvoorbeeld de Industrieweg en de Dukaton in Mijdrecht, Brouwer hoopt dat ook deze zaken de komende raadsperiode aangepakt zullen gaan worden. Zodat het fietsen en wandelen in De Ronde Venen veiliger wordt