De politie ging er 13 jaar lang van uit dat de brand in de Dorpsstraat in Mijdrecht, waarbij in april 2008 een bewoner omkwam, was ontstaan door kortsluiting. Totdat vorig jaar de 43-jarige Lothar M. uit Epse werd aangehouden. Hij bekende het vuur te hebben aangestoken.
Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen hem. De verdachte werd vorig jaar maart opgepakt vanwege bedreiging met de dood van een huisgenoot. Tijdens het verhoor bij de politie bekende hij meerdere delicten, waaronder de brand op zaterdag 12 april 2008 in het centrum van Mijdrecht.
Narcistische stoornis
Hierbij gingen twee historische pandjes in vlammen op. In een ervan zat een stomerij. Het vuur zou hier ontstaan zijn en vervolgens zijn overgeslagen naar het pand ernaast, wees technisch onderzoek uit. De 75-jarige eigenaar van de stomerij lag die bewuste nacht op de eerste verdieping te slapen en overleefde de brand niet.
De verdachte, die destijds in Mijdrecht woonde, bleef dinsdag bij de rechtbank in Utrecht bij zijn eerdere bekentenis. De rechter wilde van hem weten hoe dat dan allemaal gegaan is. M. is geestelijk in de war. Onderzoek bij het Pieter Baan Centrum heeft uitgewezen dat hij een narcistische stoornis heeft, aan borderline lijdt en fantasierijke verhalen vertelt om aandacht te trekken. Daarnaast kampt hij onder meer met verslavingsproblematiek.
Lopend gevaar
M. zegt van zichzelf dat hij een ‘lopend gevaar’ is en heel graag behandeld wil worden om zo de maatschappij tegen hem te beschermen. ,,Ik doe mijn hele leven al dingen die niet goed zijn.” De man zou toen hij in Mijdrecht woonde, ook verantwoordelijk zijn geweest voor meerdere coniferenbranden. Bovendien heeft hij een uitgebreid strafblad.
Volgens de 43-jarige verdachte kwam hij die bewuste 12 april 2008 de kroeg uit en liep hij langs de stomerij. ,,Ik klom over de schutting, barricadeerde met een stoel de deur en stak de stoel aan. Hierna ben ik weggerend”, vertelde hij de rechter. Tijdens zijn vlucht hoorde hij geschreeuw. Hij keerde om en probeerde de voordeur in te trappen. Dat lukte niet. Toen de brandweer kwam, ging hij naar huis.
Opwelling
Het vuur stak hij aan in een opwelling. De bewoner van het pand die de brand niet overleefde, kende M.. Op de vraag van de rechter waarom hij pas na 13 jaar met de bekentenis kwam, antwoordde de verdachte dat hij wilde wachten tot zijn moeder was overleden. ,,Dat wilde ik haar niet aandoen.” Zijn moeder stierf in 2019.
M. stond dinsdag niet alleen terecht voor de brand in Mijdrecht. Hij had vorig jaar ook een huisgenoot met de dood bedreigd. Volgens het Openbaar Ministerie komt het zelden voor dat een verdachte 13 jaar na dato met een bekentenis komt. Hoewel bij de verklaringen van de verdachte zo nu en dan vraagtekens zijn te zetten, acht het OM toch wettelijk en overtuigend bewezen dat M. de dodelijke brand aan de Dorpsstraat heeft aangestoken.
Schadevergoeding
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft zover mogelijk de brand nog eens bekeken en concludeert in tegenstelling tot het technisch onderzoek in 2008 dat het waarschijnlijker is dat de brand buiten de stomerij is ontstaan dan binnen.
Als het aan de officier van justitie ligt, moet M. eveneens een schadevergoeding van 1000 euro betalen aan de eigenares van de woonwinkel, die naast de stomerij stond en ook door de brand geheel werd verwoest. Voor haar was de winkel haar grote droom en een begin van een nieuw leven. ,,Al mijn spaargeld zat erin,” vertelde ze de rechter met tranen in haar ogen. Sinds de brand slaapt ze slecht en lijdt ze aan PTSS.
De rechtbank doet 1 maart uitspraak.