Wanneer je goed naar de natuur om je heen kijkt dan zie je haar schoonheid, als je nog iets beter kijkt dan zie je ook het zwerfafval dat zij herbergt. Daarom was zaterdag 19 maart 2022 uitgeroepen tot Nationale Opschoondag. Het doel van deze dag is om zoveel mogelijk buurten in Nederland zwerfafvalvrij te maken en te houden. Werkgroep Groen (van Wijkcomité Twistvlied en Wickelhof) deed wederom mee aan deze jaarlijkse schoonmaakactie van Nederland Schoon.
Door Werkgroep Groen werd het voormalige schoolpleintje aan de Karekiet voor één dag omgetoverd tot het verzamelpunt voor buurtbewoners die een actieve bijdrage wilden leveren aan deze landelijke opschoondag. Hiermee werd de Karekiet één van de zeven locaties in de Ronde Venen waar vrijwilligers zich konden aanmelden.
Op de Karekiet begon de dag veelbelovend. Het lentezonnetje scheen al vroeg weelderig en ruim een kwartier voor aanvang melde de eerste enthousiaste buurtbewoner zich reeds aan. Al spoedig kwamen de andere deelnemers om zich aan te melden. Iedere deelnemer kreeg een geel hesje, een grijpstok, een Supporter van Schoon vuilniszak en een zogeheten ‘handihoop’ uitgereikt. Dat laatste is een soort kleine hoepel die de vuilniszak openhoudt, zodat het opruimen een stuk makkelijker wordt. Gedegen uitgerust met deze hulpmiddelen vertrokken de deelnemers elk naar een andere wijk. Uiteraard mocht er samengewerkt worden, maar er was wel een heus stratenplan uitgestippeld zodat er in zoveel mogelijk straten opgeruimd kon worden en dat bijvoorbeeld niet de ene straat twee keer werd gedaan en de andere straat niet.
Voor een aantal deelnemers was het vertrouwd, die behoren immers tot de vaste groep opruimers en er waren een aantal (nieuwe) jeugdige deelnemers. Speciaal om hen aan te moedigen kwam de ‘Paas Panda’ een paaseitje aanbieden en om met iedereen een selfie te maken. Het gebaar viel in goede aarde want de aanwezige kinderen belden en appten snel hun vriendjes en vriendinnetjes om te vragen of zij ook kwamen opruimen, zelfs kinderen die net van sporten terug kwamen probeerden hun teamgenootjes over te halen om te helpen. En dat is fijn want de jeugd heeft de toekomst. Toch was het aantal deelnemers jammerlijk beduidend minder dan vorig jaar. En dat is vervelend, want daardoor zijn sommige gedeelten van Twistvlied en Wickelhof helaas buiten de boot gevallen en ontsiert daar het zwerfafval nog steeds de straten en uiteindelijk ons milieu.
Als je tijdens het opruimen goed om je heen keek dan viel er veel te genieten van al het ontluikende groen om ons heen. Maar triest genoeg liet het zwerfafval in datzelfde groen ook nog iets anders zien. Tijdens het meelopen met twee vrijwilligers werd bijvoorbeeld duidelijk dat we voorlopig nog wel met de gevolgen van corona te maken hebben. Tussen het zwerfafval zaten bijvoorbeeld erg veel mondkapjes, rubberen handschoenen, schoonmaakdoekjes. Corona heeft ook invloed gehad op de opkomst. Tijdens de Nationale Opschoondag van vorig jaar mochten we niets, was er nog heel veel gesloten en mocht er niet gesport worden. Nu mag er weer gesport worden, mensen gaan lekker wat leuks doen, familie of vrienden bezoeken enzovoort. Veel inwoners die we tijdens het opschonen tegenkwamen waren ook nog bezig met het herstellen van de schade van storm Eunice.
Ondanks de twee stormen die recent ons land teisterden viel het op dat er niet meer zwerfafval gevonden werd in de bosjes, veldjes en perken. Het vuurwerkverbod heeft duidelijk wel een positieve invloed gehad op het zwerfafval. Tijdens de opschoonroute is slechts één verdwaalde vuurpijl gevonden, volgens de twee vaste vrijwilligers waren dat er voorgaande jaren veel meer.
De vrees bestaat wel dat er heel veel vuil in de sloten is gewaaid, want de twee vrijwilligers hebben met kans op een nat pak bijzonder veel plastic flessen, plastic tasjes en andere verpakkingen uit het water gevist. Verder vonden we nog een paraplu, een bodemloze bloempot, een verkeersbord, een damesfiets zonder voorwiel en een groot stuk vinyl vloerbedekking. De mannelijke vrijwilliger vertelde: ‘Gelukkig kun je dit soort dingen online melden bij de gemeente. Ik kan er niet bij met deze grijpstok. Vroeger hing er nog wel eens een stok met een haak langs het water voor eventuele drenkelingen.’
‘Drenkelingen? Het is dat het nog fris is, anders zou ik er zo in stappen, dieper dan tot je knieën is dit water niet,’ lachte zijn vrouwelijke collega hem uit.
Werkgroep Groen is ontzettend blij met de hulp die zij wel uit de wijk hebben gekregen en is bijzonder trots op iedereen die zijn of haar steentje heeft bijgedragen. Verder gaat de Werkgroep Groen kijken hoe zij volgend jaar meer vrijwilligers kunnen werven. De wedstrijd die Werkgroep Groen had uitgeschreven leverde behalve drie winnaars/winnaressen ook een aantal geïnteresseerden op die betrokken willen worden bij dit soort acties in de wijk. Winnaar Teun Wijn kwam het dichtste bij met raden hoeveel deelnemers er dit jaar mee zouden doen. Dat waren er dit jaar overigens 32. Ook zal de Werkgroep Groen haar bevindingen doorgeven aan de gemeente.
Lydia Graveland van Werkgroep Groen vatte het mooi samen; ‘Het belangrijkste is dat we samen lieten zien dat in actie komen voor een schone omgeving bovenal waardevol, leuk en eigenlijk ook heel gewoon is.’