Kampioenschap van Uithoorn

Geplaatst op: 5 april 2022

Uithoorn - Zondag 3 april kon er bij UWTC eindelijk weer gestreden worden om het Kampioenschap van Uithoorn. De edities van 2020 en 2021 waren vanwege de Corona geannuleerd.

Bij cat 1-2 namen twee renners het voortouw Sem Manten van Excelsior en Tristan Planken van UWTC. Met zijn 7 jaar is Tristan één van de jongere deelnemers en hij woont op steenworp afstand van UWTC. Tristan deed veel kopwerk en reed een sterke wedstrijd. In de laatste ronde moest hij een paar seconde toegeven op Sem. Sem 1e, Tristan 2e en Torben Flint van de Amstel werd 3e. Tristan heeft aan zes voorjaarskampioenschappen meegedaan en heeft hier een mooie medaille oogst behaald: 2x zilver en 4x brons!

Bij cat 3-4 moest trouwe deelnemer Joël van Capel zich helaas afmelden, hij bleef ziek thuis. Zijn moeder was wel aanwezig en één van de vele vrijwilligers. Twan Kempenaar uit ter Aar en Bart Knook uit Uithoorn streden wel mee. Bart Knook verscheen dit seizoen voor het eerst aan de start van een wedstrijd en wat was het koud. Bart ging lekker van start maar moest al snel lossen. Hij komt nog wat wedstrijdritme te kort, maar heeft op karakter de wedstrijd uitgereden en is al 10e gefinisht. Twan Kempenaar reed zijn allereerste wedstrijd op de racefiets en wat reed hij een sterke wedstrijd! Twan wist er een mooie derde plaats uit te slepen.

Bij cat 5-6 had Jytte Timmermans uit Aalsmeer een goede start en was als een van de eerste weg. Maar Quinten de Jong van de Amstel ging er gelijk vandoor. Jytte kon aanhaken en samen konden ze wegrijden bij het peloton. Ze hebben twee rondjes samen kop over kop gefietst. Achter hen had zich een achtervolgende groep van 6 renners gevormd. En in de derde groep van 8 renners waren Mirthe Mons uit Waverveen en Floris Fransen uit Zevenhoven goed bezig, waarbij Mirthe veel kopwerk verrichtte. Jytte moest Quinten de Jong helaas weer laten gaan, maar reed vervolgens een bijzonder sterke wedstrijd en nam bijna 30 seconden voorsprong op de achtervolgende groep. Ze had de pech dat Quinten uiteindelijk ook die achtervolgende groep op een rondje achterstand zette en hen op het allerlaatste moment weer terugreed tot bij Jytte. Vlak voor het einde van de wedstrijd werd ze bijgehaald en teleurgesteld kwam ze als zesde in plaats van als tweede over de streep. Mike Knook verscheen ook voor het eerst van dit seizoen aan de start van een wedstrijd. Mike kon goed meekomen de eerste paar rondes, maar moest uiteindelijk toch lossen en reed op karakter de wedstrijd uit. Floris Fransen werd 8e, Mirthe Mons 10e en Mike Knook 14e.

Bij cat 7 deed Tijs Schippers uit Aalsmeer veel ervaring op. Tijs reed de wedstrijd in eigen tempo uit. Sven Ozinga uit Kudelstaart en Sven de Jong uit Nieuwveen streden beide mee in de kopgroep en moesten een paar seconde toegeven op de winnaar Mika Houtenbos van HRTC Hoorn. Sven de Jong werd 5e en Sven Ozinga 7e.

Hierna gingen de dames en nieuwelingen van start. Bij de dames een klein deelnemersveld en de overwinning ging naar Maaike Pronk. Bij de nieuwelingen was er een mooi startveld. In het peloton konden de UWTC leden Stijn vd Hoorn uit Kudelstaart en Jasper Mons uit Waverveen zich goed staande houden. Zij

werden 9e en 10e. Stijn van der Hoorn had dinsdagavond z’n vorm al laten zien met winst bij de clubcompetitie, hij zat direct bij de start al goed van voren en bleef attent bij de eerste 10 rijden. Af en toe een stevige kopbeurt schuwde hij ook niet, naar mate het uur vol raakte gingen de jonge mannen harder en harder rijden waardoor de koers zwaar gemaakt werd. Lucas Vries van WV Noord-Holland wist weg te komen en pakte de overwinning met ruime voorsprong. Een sprint resteerde voor het peloton, Stijn kwam als nummer 9 over de finish net voor z’n clubmaatje Jasper die plek 10 wist te pakken. Kars van Hattem heeft nog niet zoveel wedstrijdervaring en het doel van Kars was zo lang mogelijk in het peloton te blijven. Dat ging een aantal ronden erg goed, tot hij samen met wat anderen moest lossen. Dat was een mooi groepje, waarin goed tempo werd gereden. Toen het peloton vervolgens weer voorbij kwam, kon hij weer een aantal ronden goed meerijden. Kars is 18e geworden, en daar is hij best tevreden mee. De volgende keer wil hij meer in de groep rijden, want achteraan rijden kost hem toch iets teveel energie. Jari Buskermolen had ook graag meegedaan, maar zat ziek thuis. Ook zijn moeder was desondanks als één van de vrijwilligers actief. Jari volgde de wedstrijden op afstand, want zodra er een uitslag op Facebook werd gezet was hij de eerste die het bericht een 'like' gaf. De volgende keer ben je er weer bij Jari!

De dag werd afgesloten met een mooi deelnemersveld bij de A groep, de amateurs, belofte, junioren en elite renners die tegelijk met de B groep, sportklasse, in wedstrijd waren. Ook hier veel UWTC leden aan de start. Zou het wederom lukken om de titel van de A groep in Uithoorn te houden? In 2018 won Niels Ruijter en in 2019 Bart de Veer. Gedurende de race waren er diverse pogingen om weg te komen, maar deze waren geen van allen succesvol. Na ongeveer 75 minuten koers wist Bas de Bruin uit Uithoorn samen met nog drie renners een serieus gat te slaan en zijn UWTC teamgenoten deden hun best om de rest van het veld af te stoppen. Bas beschikt over een sterke eindsprint en wist met 0.3 seconde verschil de winst te pakken voor Paul Snip van West Frisia en Bram Kras van HRTC Hoorn. Helaas was er in de laatste ronde nog een flinke valpartij in de een-na-laatste bocht. Het tempo lag op dat moment moordend hoog omdat de renners zich aan het klaar maken waren voor de eindsprint. Hopelijk is iedereen redelijk ongeschonden uit de strijd gekomen. Uitslagen overige UWTC leden: 6 Rens Grömmel, 10 Menno van Capel, 11 Bart de Veer, 17 Sven Buskermolen, 21 Mike Derogee.

En bij de sportklasse was de winst voor Roy Band van WV Noord-Holland. Rick van Wieringen werd 5e. Na jarenlang de racefiets niet meer te hebben aangekeken is Rick weer terug bij UWTC en vast van plan om weer serieus wedstrijden te gaan rijden.

Laatst bewerkt op: 5 april 2022 06:51

Uithoorn - Zondag 3 april kon er bij UWTC eindelijk weer gestreden worden om het Kampioenschap van Uithoorn. De edities van 2020 en 2021 waren vanwege de Corona geannuleerd. Bij cat 1-2 namen twee renners het voortouw Sem Manten van Excelsior en Tristan Planken van UWTC. Met zijn 7 jaar … Lees meer »