Bijleveldroute zeker tot september gesloten


Geplaatst op: 25 juli 2011

De afsluiting van het openbare wandelpad langs de Bijleveld, tussen Oudhuijzerweg en Gagelweg, is met enkele maanden verlengd. In de tussentijd zoekt de gemeente naar een mogelijkheid om het pad voor recreanten open te stellen zonder dat de aangrenzende veehouderij daar schade van ondervindt.

Op de Bijleveldroute, die onderdeel is van de Spoordijkroute, zijn honden verboden. Op die manier moet worden voorkomen dat honden en koeien elkaar besmetten met de ziekte Neospora caninum. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een ééncellige parasiet die in 1984 voor het eerst bij honden werd onderkend. Rund en hond zijn betrokken bij de levenscyclus van de parasiet. Besmetting vindt op twee manieren plaats: overdracht van koe op kalf en overdracht via een eindgastheer, de hond. De parasiet kan bij drachtige koeien spontane abortus veroorzaken.

Aan weerszijden van de Bijleveldroute staan borden die duidelijk aangeven dat het wandelpad verboden is voor honden, ook niet als ze aangelijnd zijn. Maar niet alle wandelaars houden zich hieraan. Regelmatig worden er bezoekers met honden gezien. Het gevolg is nu dat bij vee in dit gebied Neospora caninum voorkomt. De gemeente heeft daarom tijdens het broedseizoen (van 1 maart tot 1 juli) het voetpad met hekken aan beide kanten afgesloten. Maar een structurele oplossing is er nog niet. Daarom wordt nu gezocht naar mogelijkheden om het gebied voor honden af te sluiten en tegelijkertijd voor wandelaars toegankelijk te houden. In september legt de gemeente haar plannen voor aan de veehouder. Tot die tijd is de Bijleveldroute in ieder geval afgesloten.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Bijleveldroute zeker tot september gesloten

De afsluiting van het openbare wandelpad langs de Bijleveld, tussen Oudhuijzerweg en Gagelweg, is met enkele maanden verlengd. In de tussentijd zoekt de gemeente naar een mogelijkheid om het pad voor recreanten open te stellen zonder dat de aangrenzende veehouderij daar schade van ondervindt.Op de Bijleveldroute, die onderdeel is van … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: